Снимка: архив БТА
fallback

През последните дни нивата на реките се понижават и нови екстремни явления не се очакват, сочи прогнозата на метеоролозите. Сега хората от пострадалите райони имат нужда от храна и одеяла. В Мизия съществува реална опасност за изхранването на 300 души.

„Хората имаха нужда от обща съпричастност и я получиха. Но в момента най-много те имат нужда от консервирани храни, от одеяла и от спално бельо“, каза пред БНТ шефът на БЧК Христо Григоров. Той обясни, че организацията дава всичко, което е по възможностите й, но призова за съпричастност. Григоров припомни, че е открит кратък номер за дарения – 1466, има обявена и банкова сметка и възможност за онлайн дарения.

Oще по темата
Кметът на Мизия, която вече месец се бори с последиците от опустошителното наводнение, призна, че съществува реална опасност 300 души да не могат да бъдат изхранени. „Военно-полевата кухня прекрати своята дейност. От днес ние осигуряваме храната с продукти чрез дарения“, каза Виолин Крушовенски пред БНР. Той обясни, че по разчети на общината щетите от потопа са 4,4 млн. лв. Освен това ще са нужни 1,1 млн. за покриване на щетите в училища, улици, мостове и други.

Обстановката в наводнените райони се нормализира, няма сигнали за бедстващи хора, успокоиха от Националния оперативен център към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В същото време остава бедственото положение в Раднево, Димитровград, Симеоновград и Опан, съобщи пред „Фокус“ Красимир Запрянов от „Пожарна безопасност и защита на населението“. Отменено е бедственото положение в Берковица.

Пожарникарите продължават работа по отводняване на жилищни и обществени сгради в Бургас, извършва се отводняване на къмпинг „Китен“ в град Китен. Поради разрушен мост продължава да бъде прекъснат достъпът до село Ясна поляна, община Приморско, като снабдяването на селото с храна и вода се извършва по обходен маршрут. Очаква се днес общинският съвет в Бургас да гласува отпускането на средства за възстановяване на рибарското селище Ченгене скеле.

Според прогнозата на синоптиците от БАН днес в отделни части на страната ще превалява за кратко.  Максимални температури ще с амежду 24° и 29°, в София 25°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 9 години

Прокуратурата -в ареста!Прикриват престъпниците!

10

:)

преди 9 години

Къде е Кристалина с високия рейтинг?

9

do 11

преди 9 години

Абе, КАЛУН, ЕС ли ти е виновен, че нашите крадливи мутри са нарязали на скрап отводнителните системи и канали в ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и че крадат парите от общините и не чистят канали, дерета и корита на реките. Аре, кажи ми. Виждаш ли някаква логическа връзка. На хайваните като теб, все Русия или ЕС им е виновен. Вместо да приказваш простотии по форумите, отивай да протестираш и да настояваш за отсечен глави, ако искаш управия в този *** България. България е *** и то с право, а населението и са ла*

fallback