Снимка: Булфото, архив

Нивото на река Осъм се е повишило над четири пъти за едно денонощие, съобщават от хидрометеорологичната станция в Ловеч.

Количеството на падналите валежи в областта е достигнало 60 литра на квадратен метър. Измереното ниво на река Осъм при Ловеч тази сутрин е 184 см, при 40 см вчера. В Троян то се е повишило от 23 см на 121 см. Двойно се увеличено и нивото на река Вит при Тетевен и днес е 204 см.

За да се ограничи притокът към реката е спряно изпускането на язовир "Сопот", съобщи областният управител на Ловеч Милко Недялков. По думите му язовирът има достатъчно обем, за да поеме валежите и няма опасност от преливане. Свободни обеми има и в останалите водоеми в областта.

Най-много дъжд е паднал в Шипково - 61,6 литра на кв. м. Почти 60 литра е количеството на валежите в Ловеч, Априлци и Борима. В Рибарица и Чифлик са измерени 54 литра на кв. метър, в Троян - 53, а в Тетевен - 36 литра на кв. м.

От "Гражданска защита" съобщиха, че въпреки проливния дъжд няма сигнали за наводнения. Всички водоеми са под наблюдение. Няма населени места без ток и вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase