Снимка: архив, Булфото
fallback

Миньори от първата смяна в Мини "Бобов дол" обявиха днес предупредителен протест и отказаха да работят, но влязоха под земята. Причината за протеста са неполучените заплати за юли.

От днес ТЕЦ "Бобов дол", която изкупува продукцията на мините, изненадващо е наложил и намаление на доставките на въглища с петдесет процента заради ограничаване на работата му от Електроенергийния системен оператор. Така вместо изкупуваните до момента 84 990 тона въглища месечно централата ще взима едва 42 495 тона, каза пред БТА управителят на "Въгледобив" Бобов дол Красимир Чаврагански.

Oще по темата
Около 2200 души са заети в момента във "Въгледобив" Бобов дол, а средната работна заплата е 715 лв., уточни Чаврагански.

"Ние произвеждаме основната суровина във веригата и ограниченията ще ни накарат да намалим работния процес от шест- на петдневен, а следващата мярка ще бъде да пуснем част от хората в принудителен отпуск. Надявам се да не се наложи и пристъпването към съкращения", посочи Чаврагански.

В писмо на "Въгледобив Бобов дол", изпратено днес до министрите на икономиката и на околната среда, се посочва, че спирането на работа в мините ще наруши 24-часовия производствен процес и ще създаде предпоставки за пожар в разкритите галерии.

От мината изтъкват, че произвежданата от ТЕЦ "Бобов дол" електроенергия е в пъти по-евтина от тази в маришките ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, както и от зелените енергии, но въпреки това от 1 юли тази година ТЕЦ "Бобов" дол е изкаран от регулирания пазар и е принуден да продава продукцията си на свободния.

От мината допълниха, че НЕК дължи около 5 млн. лв. на топлоцентралата за произведената в първото полугодие енергия, което се отразява на разплащанията към мината, а от там - за заплати, контрагенти и доставчици.

Мините в Бобов дол имат общ собственик с топлоцентралата, която изкупува почти 100 процента от продукцията й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

pastoral

преди 9 години

крайно време е за смяна на ролите. досегашните им "работодатели" и партийни длъжници да слязат под земята и да поработят малце, а миньорите да седнат на бюрата им и да си отпочинат. готов съм да се обзаложа, че може и да потръгнат нещата, защото при това полож. въглища може и да няма изкопани, но поне парите от заемите ще са налице.

11

Анонимен

преди 9 години

До АнонименКъде в западна Европа си видял това да се случва, комунистически ***

10

протестиращ

преди 9 години

затова на 08.09.14г от 18.30ч пред МС на организирания протестен митинг против олигархията , мутрите и обирджийте на България .Време е да им покажем червен картон ..............

fallback