Снимка: БТА

Имам идея да открием Музей на религиите на Перперикон. Това каза днес проф.Николай Овчаров на пресконференция, на която представи най-новите археологически находки от последния месец, предаде БТА.

По думите му това ще е добър завършек на откритията в Скалния град и ще покаже как на едно място са възникнали различни култури от зората на човечеството до наши дни. Бъдещият музей ще включва праисторическия храм, базилики, олтари и откритото през 2011 г. мюсюлманско тюрбе /мавзолей/, посочи Овчаров.

В първите дни от разкопките на Перперикон през новия сезон е открито погребение на боен кон в помещение край тюрбето, разкри археологът. Конят е внесен вътре на дървена носилка, като десният му крак е отсечен и допълнително добавен в гроба. Предстои да бъде определена породата на коня, като се смята, че с подобни коне Чингиз хан е предприемал своите завоевателни походи.

По думите на Овчаров това е най-ранният мавзолей от третата четвърт на 14 век. Той обясни, че тюрбетата на османските завоеватели са много рядко срещани, тъй като в този период турците са номадски народ.

Сред другите находки от новия археологически сезон на Перперикон са бронзова брадва с ритуален характер от 17-15 в. пр.Хр. и красив кръст с изчистена форма от 7-8 в., който бележи началото на иконоборческата епоха във Византия. Открит е и надпис на старогръцки върху стомна от 10-11 в., който гласи "Господи, помагай".

Преди Перперикон в края на юли екипът на проф. Овчаров работи край Търговище, където са останките от античния град Мисионис, цитиран в спомените на арабския географ Мохамед Ал Идриси. Най-голямото откритие от това лято в Мисионис е една сграда, която условно наричаме "кръчмата" и която буквално е претъпкана със стъкло, каза археологът.

По думите му вече са открити над 100 стъклени чаши, които много приличат на съвременните. Миналата седмица пак там е била открита и 3-литрова амфора, с която се е разливало виното. Запазен е и мраморен тезгях с дупки, в които са се слагали амфорите.

"Кръчмата" е открита в древен аристократичен квартал, наречен от археолозите "Болярски", посочи проф. Овчаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase