Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Приемането на самолет от Нигерия не крие здравни рискове във връзка с вируса ебола, успокояват от Министерството на здравеопазването.

Ведомството е било уведомено от ръководството на Lufthansa Technik София за предстоящо пристигане у нас на самолет на нигерийския авиопревозвач за планов ремонт.

Епидемията от ебола, избухнала в няколко страни от Западна Африка, сред които и Нигерия, взе 1350 жертви, а над 2000 души са заразени.

Експертите от Министерството на здравеопазването са предоставили цялата нужна информация относно начините на предаване на вируса ебола, както и основните мерки за превенция на заразяването с него.

Характеристиките на вируса са такива, че основен източник на заразата е само болният човек с разгърната клинична картина чрез различните телесни течности, в които вирусът се намира в големи концентрации, уточняват от здравното ведомство.

Други начини на предаване на заболяването като обикновен контакт, въздушно-капков механизъм, предаване чрез насекоми и др. не е регистриран до момента. Освен това вирусът е нетраен на външни влияния, унищожава се бързо от всички дезинфектанти.

Според МЗ поради посочените особености приемането на самолет за ремонт не крие рискове за предаване на заболяването нито на персонала, който ще извършва ремонта, нито за населението в съответната страна.

Важно е да се отбележи също, че в Нигерия са регистрирани ограничен брой случай (10), вследствие на внос на заболяването от Либерия и не е допуснато масово неконтролирано разпространение на заболяването, допълват в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Айван

преди 9 години

Започвам да се чудя как така американците имаха веднага готово "чудодейно" ефикасно лекарство и какво се говори в сатанистките/глобалистки кръгове на привържаниците на евгениката (изтребването на човечеството)

23

Айван

преди 9 години

Има една приказка - "Не вярвай на нищо преди да е официално опровергано". Щом се говори че опасност няма опасността е твърде реална. И на първокласници ще им е ясно че при такава смъртоносна и заразна болест която заплашва да се превърне в епидемия която може да опустоши Европа подобно на епидемиите от средните векове да се вкарва каквото и да било от тези страни е умопомрачително безумие с невероятно тежки последици.

22

ПРИТЕСНЕН

преди 9 години

Току що прочетох в друга медия, че самолетът все още не е пристигнал. Той трябва да пристигне до края на седмицата, след което ще остане ДВЕ СЕДМИЦИ ЗА РЕМОНТА! Т.Е. ДВЕ СЕДМИЦИ ЕКИПАЖЪТ НА САМОЛЕТА ЩЕ БЪДЕ В СОФИЯ!? Трябва да се пусне мухата на някой десен политик да раздуе още утре историята и да стане голям скандал, за да се спре самолета преди да е кацнал!!!

fallback