Снимка: архив Ройтерс

В Бургас са открити тигрови комари, които се считат за изключително опасни за човешкото здраве, алармираха от Регионална здравна инспекция в града. Насекомите са били занесени в инспекцията от граждани, а след това е направена проверка.

Още по темата
По време на нея е установено, че има две огнища в Бургас - едното е жилищна кооперация в града, а другото- в нотариална кантора.

В жилищната кооперация ларвите на тигровия комар се развивали в застояла вода в канална шахта от гаражна клетка. Другото място – кантората - се изследва все още. Направени са необходимите профилактики за улавяне на комарите. От Регионалната здравна инспекция смятат да уведомят кмета и областния управител за находките. Необходима е незабавна профилактика за борба с този вид.

От инспекцията съобщиха още, че тигровият комар е „инвазивен вид комар“, тропичен и субтропичен вид. Той е характерен за южните ширини - главно в тропиците на Югоизточна Азия, острови в Тихия и Индийски океан, Китай, Япония и др. Заради глобалното затопляне, увеличения пътнически трафик и търговския обмен комарът се разпространява бързо, а пренасянето му става чрез самолети, кораби, автобуси.

Горещи точки на разпространението му са пристанища, летища, митнически складове, градински центрове, складове с употребявани автомобилни гуми. Тигровият комар има способност за бързо и трайно установяване в новозаселената площ с последващо разширяване на засегнатите терени. Той е хралупен вид и се среща във всякакви съдове за съхранение на вода, чинийки на саксии, консервни кутии, автомобилни гуми, отводнителни канали.

"Тигровият комар е вектор на около 22 арбовируса, най-вече причинители на заболявания като Денга, Чукунгуня, треска Западен Нил", съобщиха още от здравната инспекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase