Снимка: Архив, Булфото

Язовирите по поречието на река Скът не се стопанисват добре. Това заяви Валентин Славов, технически директор на „Напоителни системи” в ефира на Нова телевизия. Въпреки това според него основният виновник за наводнението в Мизия е дъждът.

Още по темата

По думите на Славов не са установени скъсани язовирни стени, но е имало такива, през които е преливала водата през стената, тъй като са повредени преливниците.

Недоброто състояние на язовирите е установено още през миналата година. „За съжаление в цялата страна при първия оглед след трагедията в с. Бисер, която се случи беше, направен оглед на всички язовири в страната от специалисти на язовири и каскади, „Напоителни системи”, областна управа и общини и 68 язовира бяха определени като предаварийно състояние”, заяви Славов.

Славов подчерта , че големите беди на България идват от малките язовири, защото големите язовири, които са публична държавна собственост се стопанисват от „Язовири и каскади”, от „Напоителни системи” АД, ВиК дружества.

„Има нужда от контролен орган, който да следи за състоянието на язовирите, да предписва необходимите мерки и да налага санкции”, заяви експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase