Снимка: архив Булфото
fallback

Скъсани язовирни стени са причинили потопа в Мизия на 1 август. Това заяви пред БНР кметът на града д-р Виолин Крушовенски. Той обясни, че вече втори ден комисия, назначена от него, изследва обстойно язовирите и нейните изводи са потвърдили тази версия.

Единайсти ден от наводнението в Мизия бедствието в града продължава. Бавното отводняване, почистването на тинята, унищоженото имущество, удавените животни и боклуците, съсипаните домове и покъщнина, намаляващите хранителни запаси – това са част от проблемите, пред които са изправени властите и хората в Мизия.

Oще по темата

Според изводите на комисията скъсана стена на яз. "Стубел" край Борован е причина за потопа, който отнесе Мизия. Язовирът се излива в река Бързина, приток на Скът. Разстоянието от него до Мизия е само 30 км. Още една стена на друг язовир от свързаните каскадно 8 язовира не е издържала на напора, смята комисията.

„Нямам обяснение за поведението на институциите. Всички разбрахме, че тази вода не може да е само от дъждовете. Наличието на големи риби - 14-15-килограмови шарани, едри толстолоби, те се отглеждат в язовирите“, обясни  Крушовенски.

По думите му комисията е направила снимков материал и той ще го предостави на вътрешните органи.

Скъсаните язовирни стени не са на територията на тяхната община, уточни кметът и допълни, че Мизия е водосбор на цялата област и най-ниската точка във Врачанско. Към това като се прибавят проливният дъжд и скъсаните язовирни стени се е стигнало до тежкото наводнение в началото на август.

По отношение на разрушаването на дигите кметът обясни, че те са държавна собственост и той е нямал право да ги разруши, затова е поискал разрешение от държавата.

"Самите собственици на земеделски имоти предпочетоха да залеят 4 хиляди дка добра реколта, за да спасят града, това поне успокои гражданите. Имаше видим ефект макар и малък, но това беше на фона на прииждащата река“, допълни Крушовенски.

„При положение че имаме скъсани стени на язовири и дигата нямаше да помогне. Тук беше мястото на държавата и нейните институции“, убеден е той.

Според областния управител на Враца инж. Венцислав Василев на територията на област Враца няма язовир с разрушена стена.

"Докладът ми е на бюрото от сряда. Ако има скъсана стена на язовир, не възразявам да отида на язовира още днес. Всяка пролет и всяка есен се създават комисии, които следят язовирите, дори на 20-и юли отново бях пратил комисия", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

До Патилан 3

преди 9 години

И така ни докараха до положението на 1 работник да се пада участък за поддръжка от дигите с дължина над 30-на км.Едни деятели на приватизацията харизаха на общините както собствеността, така и поддръжката на малките язовири. На местно ниво други тарикати решиха да припечелят от станалото като ги изпораздадоха на свои момчета под аренда за без пари. След което и 2-те страни набързо забравиха за договори, задължения и отговорности. А оттук до Мизия, Бисер, Цар Калоян е 1 проливен дъжд разстояние.

45

До Патилан 2

преди 9 години

От 12.5 млн дка обработваеми и поливни земи в края на 80-те, след 3 по-големи преструктурирания, към 2005-2006-та май бяха останали под или около 6.0 млн. След това не съм го следил. Другото се "бракуваше", както искаш го разбирай аз само ще припомня за прийомите по усвояването на тази суровина на бившия им директор на Христова възраст с часовник за 30-на бона, но в евро. Структурите на Водно стопанство по места - ония хора дето се грижеха дигите да са ОК, ударно се ликвидираха още през 1991-92.

44

До Патилан

преди 9 години

Тук не си много прав! Напоителни системи взеха да ги забатачват още от 91-ва. Преди Найденов, цяла плеяада все видни "Оправители", с безхаберно-безотговорна закваска и комсомолски замах, прекрояваха и редуцираха активите (разбирай отводнително-напоителните полета и изградената инфраструктура от язовири, канали, помпени станции, диги...). Като започнеш от малоумията и реституционните лакомии в 3- и 5-членките: за да удовлетори всички претенции БГ трябваше и да има поне 3 пъти по-голяма територия!

fallback