Нутрията беглец в новия си дом в Стара Загора. Снимка, общината

Общ преглед
Нутрия беглец е най-новият член на старозагорския зоопарк, съобщи директорът му Радослав Михайлов. От 15 години в местната зоологическа градина се отглеждат нутрии и в момента стадото наброява около 30-тина животни.

Животното е било заловено в градина на крайградски басейн след сигнал, подаден от управителката Антоанета Пенчева, уточняват от общината. Нутрията се криела в богатата растителност и персоналът бил затруднен да определи точно вида й. 20 минути след получаване на сигнала в зоологическата градина животното било заловено и транспортирано в сандък към новия си дом.

Според д-р Михайлов най-вероятно жегата е подгонила гризача, който води полуводен начин на живот, към прохладните води на басейна.

По думите на експерта популации на нутрия, живееща в диво състояние, вече има в Тунджа и някои язовири.

Родният дом на едрите гризачи е Южна Америка. В България животното за първи път е внесено през 1948 г. в ловното стопанство Шерба, а по-късно започва да се развъжда в специализирани ферми заради ценната кожа и вкусното месо, уточни експертът.

Животното няма естествени врагове, затова изпуснато на свобода се развъжда безконтролно. В някои европейски страни, като Франция например, това е довело до сериозни щети върху добивите от селскостопански култури, поради което изтреблението му там е разрешено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар