Снимка: архив Булфото

Мъртви щъркели стреснаха летовници във Варненско. Птиците масово измират след удряне от ток край Добрич и Варна, съобщава bTV. Птиците, които вече мигрират на юг, кацат по далекопроводите, което е причина за смъртта им.

Именно край Варна минава Виа Понтика, един от главните маршрути за миграцията на птиците от Европа към Африка. По него преминават много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, измежду които 78% от всички бели щъркели.

Сигнал за мъртвите и агонизиращи птици подали туристи, които били на пикник и се натъкнали на ужасяваща гледка.Те съобщили, че щъркелите кацат по далекопроводите и впоследствие падат мъртви, други се борят за живота си, ударени от високото напрежение.

Районната екоинспекция също се е заела със случая и е пратила свой екип за оглед.

„Ние сме длъжни да предприемем действия, когато те са в беда, за да можем да ги спасим или да помогнем. Ако не може да бъдат спасени, се оставят на място или се разпорежда, ако е възможно и е запазена тяхната цялост, да бъдат предадени на съответните сбирки или за препариране”, обясни Христина Генова, началник отдел „Биологично разнообразие", РИОСВ Варна.

Отношение по случая взеха и природозащитници, според които стълбовете за високо напрежение не са добре обезопасени и са причина за смъртта на птиците.

От Енерго про също са обещали да направят проверка, за да установят дали съоръженията са техни, а не на НЕК, и ще се опитат да установят причината за нещастието.

От екоинспекцията днес ще направят предписание на Енерго Про да поставят щъркелобрани в местността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase