Снимка: Булфото
fallback

Прехвърчане на искра е причина за взрива във военния завод в Костенец, който избухна рано тази сутрин. 40 са пострадалите от експлозията къщи. Това обявиха военният министър Велизар Шаламанов и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов, които са на мястото на инцидента.

Oще по темата
Искрата е прехвърчала между два технологични центъра, обясни Шаламнов пред Нова телевизия.

Взривеното вещество е тетрил и то е било подготвено за унищожаване в малки количества в съответствие с плановете за безопасност. От искрата обаче се е взривило цялото количество, обясни Шаламанов.

Проверката е показала, че това не е свързано с нарушение на технологичния процес. Предишни проверки на завода също не са констатирали пропуски в технологията.

Шаламанов разказа, че се е срещнал с някои от пострадалите при взрива. Те са служители на логистичната бригада, които по време на инцидента са работили в стаите си. „За щастие пердетата са задържали счупените стъкла и са помогнали да намалят риска“, обясни министърът. Заводът днес няма да работи, хората са освободени да почиват по домовете си.

Шефът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов съобщи, че 40 сгради в Костенец са със счупени стъкла. Точният размер и вид на щетите ще бъде определен днес следобед, а утре фирмите ще започнат да ги отстраняват. Директорът на завода е обещал, че ще бъдат покрити всички щети на гражданите.

Както Dnes.bg писа по-рано, взрив избухна тази сутрин във военния завод в Костенец. Инцидентът е станал при извършване на утилизация на боеприпаси в ТЕРЕМ “Цар Самуил ЕООД“- Костенец.

Районът е отцепен от полицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

celsius до славянин

преди 9 години

Значи явно верно си много замаян по ибриците и комунистите.Доказах ти, че не моята памет е къса,а твоята както на всички червени.Искам само да ми отговориш на няколко въпроса.1.Кой предложи Пеевски?2.Колко пари взе Сидеров?3.Колко изхарчи Бареков за евроизборите?4.Къде е Христо Бисеров?5.Колко кредит взеха за една година?6.Защо пак наливат пари в АЕЦ без да се строи?7.Защо фалира КТБ?

15

Редник Каракочев

преди 9 години

...Искрата е прехвърчала между два технологични центъра, обясни Шаламнов... Под "технологичен център" да разбираме кофа или нещо от сорта.

14

celsius до славянин

преди 9 години

dnes.bg/crime/2008/07/03/vzrivove-vyv-voenni-skladove-v-chelopechene-sofiia-se-liulee.53699 .Прочети кой са били на власт,а Бойко беше само кмет.Погледни имената Миков,Джевджет и Цонев и т.н. май твоята памет е много къса или червената ти глава е отдавна с фес.

fallback