Снимка: архив Булфото

Руската федерация забранява временно вноса на едър и дребен рогат добитък, диви животни и циркови животни заради възникналите огнища на болестта "син език” в Хасковска област.

Мерките се отнасят и до всички други животни, които могат да бъдат засегнати от болестта, както и на ембриони на дребен и едър рогат добитък.

Още по темата
Това става ясно от съобщение на руските ветеринарни власти. Забраната влиза в сила от утре, 7 август.

Още от днес обаче е ограничен вносът на овце, кози и млечни продукти от тези животни, които са отгледани и произведени на територията на Пловдивска област. Причината е разпространението на шарка по овцете в този регион, пише още Россельхнадзор.

С други решения на ветеринарните власти е ограничен вносът на животни и животински продукти още и от Румъния и Гърция. От днес се забранява внасянето на едър рогат добитък и различни месни произведения от румънската област Клуж, тъй като в региона е открита спонгиформна енцефалопатия по говедата.

Заради епидемия на "син език” на полуостров Пелопонес от утре се ограничава вносът на едър и дребен рогат добитък, животни от зоопаркове и циркови животни, обясняват още от Россельхнадзор.

Засегната от подобна мярка е и Италия, като се забранява вносът на животни и животински продукти от региона на Лацио.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase