Наводнението в Мизия. Снимка: БулФото
fallback

Има опасност от епидемия в Мизия, но е въпрос на организация дали ще й се даде шанс, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Oще по темата
Кунчев се надява, че след добро почистване и дезинфекция, и указания към населението, включително за ползване на преварена вода, няма да се допусне разпространението на инфекциозни болести.

Приборите за готвене могат да се ползват след дезинфекция, но трябва да бъдат изхвърлени хранителните продукти, засегнати от водата, обясни той пред „Фокус“.

„Още от наводнението в Бисер имахме случаи на хора, които се изкушаваха да ползват буркани, които са имали затворени“, даде пример Кунчев, като посочи, че и те понякога засмукват външна вода и не може да се гарантира безопасността им.

За момента в Мизия няма регистрирана повишена заболеваемост. „Ние следим заболеваемостта и тя не се различава по нищо от тази в предишните седмици. Засега няма нищо обезпокоително”, каза още той.

Според Ангел Кунчев е нисък рискът вирусът Ебола да стигне до Европа, но той не трябва да се пренебрегва.

При епидемията в Западна Африка заболелите до вчера са над 1400, а починалите над 730 души. По думите му заразяването става само при контакт с различни телесни течности, което значително намалява рисковете при нормален ежедневен контакт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 10 години

родителите мин са в мизия,бях там,започнаха да носят вода на втория ден към 2 след трагедията,никой не дойде ноща да види тия хора какво правят какво става,как стоят по тротоарите и светят с каквото намерят да гледат до къде е водата, ужаса е голям,и после чух,че като дойде някой с нещо се казва-това е от еди коя си партия.как не ги е срам,с трагедията на хората да търгуват,скарах се и с репортерката на бтв,слушах им измислените новини.първата нощ НИКОЙ не е идвал да ни види живи или умрели

9

Анонимен

преди 10 години

Хепатит и чума са най-опасни след наводнения.

8

Анонимен

преди 10 години

О,много е нисък.Просто няколко негърчета емигранти...

fallback