Снимка: Булфото

„Река Скът изобщо не е безобидна,защото е тя е на 18-о място сред реките в България по водосборна площ и нейният водосборен басейн е 1 074 квадратни км”, смята Асен Личев директор на дирекция „Управление на водите” към Министерството на околната среда и водите.

Още по темата
По думите му водосборът на река Скът обхваща общините Враца, Борован, Бяла Слатина и Мизия.
 
„Н 1 и 2 август във Враца са паднали 128 литра на кв/м дъжд, което е два пъти повече от месечната норма за юли. В Бяла Слатина са паднали 86 литра на кв/m , което е 1,5 пъти повече от месечната норма, а в Борован – 146 литра на кв/м, което е 3 пъти повече от месечната норма. Почвата много преди 28 юли е била пренаситена и не попива абсолютно нищо”, обясни Асен Личев по Нова телевизия.

Според него язовирите не са причина за наводнението в Мизия, а напротив - те дори са обрали малките вълни.
 „Ако вземем валежите само на втори в тези три области, в момента има свободни водни количества в размер на 25 милиона кубически метра. Това водно количество много трудно ще се оттече, защото Мизия се намира на ниско”, обясни още Асен Личев.

Хората в града обаче са убедени, че именно язовирите са виновни за бедствието, което ги сполетя.

Според Личев обаче водното преливане в момента на язовирите е незначително на фона на общото количества вода, което се намира в момента там.
 
Синоптикът Ивайло Славов обясни, че валежите са няколко пъти над месечната норма.
 
  „Поне първата половина на месеца се очаква да има порои, доста интензивни”, заяви той.
 
По думите му ще има зачестяване на екстремните явления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase