Снимка: архив Булфото
fallback

Жертвите на пътя този юли са повече, отколкото миналия, обяви шефът на „Пътна полиция“ Антон Антонов. Сред най-честите причини за тежките катастрофи със загинали е несъобразената скорост, отчете той.

Броят на жертвите на пътя през юли се е увеличил с 50 в сравнение със същия месец миналата година, съобщи Антонов пред БНТ. В същото време ранените са с 20 души по-малко, а тежките катастрофи са равен брой с тези от 2013 година. „Към днешна дата имаме 3600 тежки катастрофи от началото на годината, 358 са загиналите, ранените са около 4800“, отчете шефът на „Пътна полиция“.

Oще по темата
Най-честата причина за смъртните случаи на пътя е несъобразената скорост, стана ясно от думите му. На второ място са инцидентите с пешеходци. „Те са се увеличили на шестмесечна база“, информира шефът на „Пътна полиция“. Той съобщи, че загиналите пешеходци за този период са 68. Те са на възраст над 65 години и в не малка част от случаите са загинали, след като са пресичали извън указаните за това места.

В малките населени места е масова практика да се кара без книжка, стана ясно още от думите на Антонов. Той разказа, че в тези райони често автомобилите се предоставят на неправоспособни шофьори. Голяма част от тях са младежи на по 17,18, 20 години, които карат мощни автомобили в малките часове на деня по третокласни пътища.

„Отговорността в такива случаи е на този, който предоставя автомобила“, каза Антонов.

Най-рисковите пътища у нас са двупосочните, отчете още полицейският шеф. Там автомобилите се движат един срещу друг, има пресичане от други автомобили, от пешеходци, неспазване на скоростните режими и на предимство. Автомагистралата е сигурен път, каза Антонов, но допълни, че рисковете там са от високата скорост и от разликата в скоростта, с която се движат различните автомобили.

„Потокът се движи със 100-110-120 км/ч обичайно. Разбирате, че когато един автомобил се движи с 140-149 км/ч, защото законът не наказва превишаване на скоростта с до 9 км/ч, се получава една разлика от 50 км/ч, която е достатъчна за възникване на тежко ПТП“, каза още шефът на „Пътна полиция“.

Той обърна внимание, че през последните месеци масова практика е хората да ходят на морето в петък вечер и се прибират в неделя през нощта. „След като два дни са се забавлявали и са посещавали дискотеки“, уточни пътният началник и напомни, че магистралата е път, който предполага към заспиване и отклоняване на вниманието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

турчин

преди 9 години

Висока скорост и то ненаказана има само в България. В Европа тези същите които карат бързо спазват ограниченият защото глобите са жестоки. На нас какво пречи жестоки глоби за нарушения и отнемане на свидетелството при наличие на алкохол. В продажна държава това е немислимо.

67

Абсент

преди 9 години

До .68. " Предварително казвам, че несъобразената скорост е скорост несъобразена с пътните условия, не е дефиниция.". Според мен това е нещото ОБЕЗМИСЛЯЩО и законът и правилникът за движение по пътищата ;-х

66

Анонимен

преди 9 години

До Анонименне бе колега не спим ,правим фото сесия за статистиката : )

fallback