fallback

Общ преглед


Учителка от престижно столично училище осъществява незаконна туроператорска дейност, алармира Комисията за защита на потребителите (КЗП). Преподавателката организира зелено училище под формата на палатков лагер за деца между 8 и 11 години в двора на вилата си. Имотът се намира в село Бряговица, област Велико Търново.

Проверка на КЗП установила, че децата се настаняват в двора на имота в палатки, които се построяват от родителите им. При лошо време нощуват в четири стаи с по три легла. Ползват единствена баня с два душа и една тоалетна.

Осигурените закуска, обед и вечеря се приготвят в кухнята на учителката, без необходимия контрол по отношение на безопасността. Това според КЗП поражда съмнения относно спазването на санитарно-хигиенните изисквания за тази дейност. Самото хранене се извършва в пригодено за целта помещение в къщата, а при хубаво време – на открито. За тези условия всеки един от родителите е заплатил „скромната” сума от 280 евро (без включен транспорт).

Освен осъществяването на туроператорска дейност без нужната регистрация учителката извършва и друго нарушение на Закона за туризма. Тя предоставя туристическа услуга в некатегоризиран туристически обект (към момента на проверката не е предоставила удостоверение за категоризация или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране на обекта).

Инспекторите на КЗП изискали от преподавателката още договори с настанените деца и платежни документи за предлаганата услуга, както и удостоверение за регистрация за извършване на туроператорска/турагентска дейност и документи относно организирането и предлагането на туристическата услуга.

От КЗП са сезирали за случая Българската държавна агенция по безопасност на храните, Националната агенция по приходите, Регионалния инспекторат по образованието-Велико Търново и Министерство на образованието.

Експертите на КЗП съветват родителите, когато изпращат децата си на ученически екскурзии, да изискват договора за организирано туристическо пътуване, сключен от училището с регистриран туроператор. Следва да им бъде представена и предварителната програма, по която ще се проведе организираното туристическо пътуване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

майка

преди 9 години

татко , как ще пощряваш нещо извън закона. Тади учителка е от немското часто у-ще към посолството . Ако беше в Германия и закара ва вилата си у-ци и им взима по 280 евро как ли щяха да я одрусат .

48

Татко

преди 9 години

Към Мария Захариева:За да напишете такава статия, има два варианта: - Платена поръчка - Природно тъпаБез извинениеКъм нормалните четящи:Такива учители трябва да се поощряват, защото във време на омраза и недоволство, създават чудесни детски спомени. Колкото до цената - щом има желаещи и е успешно едно такова мероприятие, значи цената е добра.

47

Родител

преди 9 години

Моите деца ги спрях от училищните екскурзии. Директорката все ги заплашваше че е задължително и един път ги пуснах.Какво установих:Училищния персонал на екскурзията е повече от броя на учениците.А кой плаща...сами се сетете.

fallback