Снимка: Ройтерс, архив
fallback

"Морето празно, цените - падат", е водещата новина на "Стандарт". Нечувано - цените падат в пика на сезона. Причината е, че всяко пето легло по Южното Черноморие е празно. Никой не помни подобен отлив на туристи. В момента положението е отчайващо, а от началото на август против всякаква логика се очаква свободните места да се увеличат. На север също отчитат по-слаба заетост на базата спрямо същия период на миналата година.

Oще по темата
Причината за слабия сезон е лошото стечение на няколко обстоятелства, коментират хотелиери. От една страна са лошото време и наводненията, които прогониха много от туристите. От друга страна има голям отлив и от западни летовници, който е необясним. Кризата в Украйна пък нанесе допълнителен удар и намали резервациите както от Украйна, татка и от Русия, твърдят хора от бранша.

Последното наводнение преди седмица в община Приморско засегна почти цялото южно крайбрежие. След потопа морето стана като боза. Мътилката от придошлите реки се разнася от Созопол до Синеморец и хората се страхуват да влизат във водата.

Лошият късмет не подмина и Севера. "Имаше анулирани резервации заради дъждовете през юни и последвалите информации, особено в румънските медии, а и в други страни - за зараза в морето. Наводненията също отказаха туристи. При нас, а и при колеги, имахме анулирани резервации от румънци, руснаци, дори и българи, казва Десислава Кирякова от БХРА в Балчик. Според нея профилът на туриста се променя. "Това, което забелязвам и в нашия хотел - има по-слаб интерес към записвания за екскурзии и други мероприятия. Донякъде отдавам понижението на записванията за почивки при нас и на факта, че до средата на юли бе и световното първенство по футбол. Макар че Бразилия е далеч от нас, все пак има отражение върху туристопотока в световен мащаб, което няма как да не засегне и българския туризъм", казва Кирякова.

"Телеграф" допълва картината със съобщението, че морето е пламнало от срамни зарази. Същевременно протича и обичайният бум на чревни инфекции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Борислав

преди 9 години

Подкрепям коментара на Боби 65. Всичко е в корелация.От години не разбраха, че човешкият ресурс е най-важният. Работил съм в хотели в България повече от десет години. Работа в екип, не текучество. Работил съм и на Черноморието. Червата ще ми се влачат, но няма да стъпя там. Кадри има ама ги отказахте. Сами сте си виновни!

58

петела

преди 9 години

за какъв черен пи ар бълнувате бе ? колко от хотелите на брега имат пречиствателни станции ? ами тоновете л***а които всеки ден се изливат в морето ?

57

Анонимен

преди 9 години

ne me interesyvat mytrenskite hoteli postroeni s kradeni pari ,chyjdencite vi imat za treta kategoria hora i bezkraina kategoria ot frapirapashta neygledna propadnala darjava .

fallback