Снимка: архив, Булфото

Осем бедстващи човека има на пътя край река Ропотамо. Това съобщи пред Агенция "Фокус" кметът на община Приморско д-р Димитър Германов.

Още по темата

"Правим организация как да ги спасим, защото нивото на водата постоянно се вдига. Голяма техника трудно може да влезе. В момента се чакат лодките на спасителните екипи да дойдат, за да видят дали ще могат да се справят. Бедстващите са от Пътна помощ, която е карала аварирал автомобил и друга кола, която е била на самия път", обясни кметът.

По-рано през деня бяха обработени три сигнала за бедстващи хора. Те са добре. По-трудно е било спасяването на третия човек в село Веселие. В акцията там бяха включени два екипа по море и един по суша.

По думите на кмета Германов обилните дъждове са започнали към 3.30 тази нощ. Постъпилите сигнали за наводнени къщи и хотели към момента са около 65.

По информация на Нова телевизия височината на водата в наводнените райони надхвърля един метър. Всички лодки в река Ропотамо са обърнати, а преди критичните участъци липсва полиция и жандармерия, която да указва на пътуващите, че пътят е непроходим.

Павел Маринов, областен управител на Бургас, каза, че положението се наблюдава от рано сутринта. Институциите са в непрекъсната връзка помежду си и се очаква скоро водата да се оттече и кризисната ситуация да отмине.

Междувременно от енергоразпределителното дружество EVN заявиха, че до часове ще бъде възстановено електрозахранването в района на общините Приморско и Созопол.

От EVN добавиха, че има наводнени трафопостове заради обилните валежи. В момента екипи работят по отводняването им.

Както Dnes.bg писа по-рано, в община Приморско беше обявено бедствено положение заради прелелите реки Ропотамо и Дяволска. Цялата централна част на град Приморско е наводнена.

Наводнени и непроходими участъци има от пътната мрежа по маршрута Приморско - Ясна поляна, както и по пътя за Китен.

Най-много валежи са паднали в Приморско, Ясна поляна и Веселие. Именно оттам са и повечето сигнали за наводнени хотели и къщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase