Снимка: Булфото, архив

В задоволително техническо и експлоатационно състояние са девет язовира в Пернишка област - "Студена", "Пчелина", "Върбица", "Брезнишки извор", "Красава 1", "Рутеш", "Расник" , "Земен" и "Върба".

Това е констатирала експертна проверка, назначена със заповед на областния управител Михаил Михайлов, съобщават от областната администрация.

На язовир "Студена" на някои места е нарушена целостта на облицовката на стената. Спешно се нуждаят от ремонт филтрационната система, короната и други съоръжения в язовирната стена според експертното становище.

На язовир "Пчелина" хидравличната клапа в кулата на основния изпускател е застопорена в отворено състояние, сочат специалистите.

В лошо техническо и експлоатационно състояние са девет микроязовира - "Мещица", "Бобораци","Стефаново", "Кошарево", "Завала", "Брезник", "Конска", "Лялинци" и "Прибой". Четири от тях са празни.

Предписания за незабавно изпускане на водоемите ще бъдат дадени на собствениците на яз. "Стефаново", който е отдаден на концесия, и на яз. "Конска" - стопанисван от община Брезник. Същото предписание е издал областният управител на Пернишка област на собствениците на двата язовира още през септември миналата година след извършената редовна есенна проверка на състоянието на водоемите в областта. До момента то не е изпълнено.

Предписания за отстраняването на всички констатирани нередности ще бъдат дадени и на останалите собственици на водоеми на територията на региона. Сроковете в зависимост от степента на спешност и сложност на необходимите ремонти ще бъдат от юли до април 2015 година.

В добро техническо и експлоатационно състояние са 11 язовира на територията на Пернишка област - "Осломе", "Бушляк", "Ярловци", "Бегуновци", "Долня Диканя" ,"Извор", "Красава 2", "Слаковци", "Дрен", "Червена могила" и "Ярджиловци". Според протокола на комисията коритото на река Струма на територията на Перник е почистено с изключение на един участък.

Проверяващите установили, че пътищата от населените места до водните обекти се поддържат в сравнително добро състояние. Създадена е организация при появата на висока вълна по поречието на Струма да се уведомят компетентните органи на областите Кюстендил, Благоевград и "Басейнова дирекция Западнобеломорски район" - Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase