Архив: Булфото

Бедствено положение е обявено за шест села в шуменската община Никола Козлево. Причината са наводненията от миналата седмица. Това съобщи областният управител на Шумен Венцислав Венков на днешното заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Със заповед на кмета на община Никола Козлево Турхан Каракаш бедственото положени е за селата Каравелово, Пет могили, Векилски, Цани Гинчево, Църквица и Крива река.

Още по темата
Венков обясни, че вследствие на проливния дъжд, придружен със силен вятър на 18 и 19 юни, на територията на община Никола Козлево са се образували два микроязовира по оттока на река Хърсовска - над с. Цани Гинчево и под свинекомплекс в района на с. Пет могили.

Залята е помпена станция от която селата Пет могили и Векилски ползват вода за питейни нужди. Прекъснато е електрическото захранване и водоподаване до двете населени места до отводняване на помпената станция.

Образувалият се микроязовир под свинекомплекса е събрал над 5 млн. кубически метра вода.

Другият микроязовир е с размери около 60 метра широчина, около 2000 метра дължина и дълбочина на места около пет метра. В него е събрано критично количество вода и при скъсване на стената ще се наложи евакуация на село Цани Гинчево, стана известно на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи.

В момента в Никола Козлево са шефът на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов, началникът на „Басейнова дирекция"-Шумен Наско Канавров, началникът на ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Иван Иванов и кметът на Никола Козлево Турхан Каракаш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase