Снимка: Ройтерс
fallback

Варненци, чийто къщи са сериозно  пострадали от водната стихия, отказват да ги напуснат, призна кметът на града Иван Портних по БНТ.

„Основен проблем в момента се явява фактът, че има къщи, които са в много лошо конструктивно състояние, а вътре живеят хора, които не искат да ги напускат. Създали сме условия да ги евакуираме по спешност, но, за съжаление, срещаме съпротива в самите хора и в момента пишем заповеди за принудителна евакуация“, обясни той.

Oще по темата
По думите му общината ще търси съдействие и от полицията, за да изведе хората от опасните сгради.

Кметът съобщи, че има 20-тина сгради, които са с видими конструктивни проблеми и заради това хората оттам трябва да бъдат изведени незабавно.

„Разчистването върви във всички райони, основните артерии са разчистени. От сутринта е разпределена техниката по всички райони на квартал „Аспарухово“. Над 500 човека дойдоха днес като доброволци, от днес се включи и Флотът с около 80 човека, Военноморското училище, Пожарното училище, така че днес ще имаме към 800-900 човека, които ще разчистват инфраструктурата, но и във всяка една къща да помагат на хората, да разчистят, да премахнат последиците от трагичното бедствие“, призова Иван Портних.

Кметът добави, че разчистването вече навлиза в малките улици.

„Вече трети ден помагаме на хората да разчистят мазетата, които са пълни с тиня, все още има много работа, но е впрегнат пълен ресурс, разчистени са основните пътни артерии, ще започне миене на централните пътни артерии, защото калта и прахоляка стават наистина проблем“, подчерта Иван Портних.

Според транспортния министър Данаил Папазов катастрофата във Варна е предизвикана от строителството на къщи в дере, без съответната инфраструктура. Във Варна има и други потенциално опасни места, посочи той пред БНР.

"При строителството в това дере до улица  "Горна Студена" има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере. Освен това е  допуснато строителство на високи сгради с високи огради, които са от двете страни улица "Горан Студена", към която има над десет преки улици с много голям наклон. И при силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва като в канал", обясни министър Папазов.

До момента в разчистването на варненския квартал “Аспарухово” след потопа са се включили над 700 доброволци.

Продължават да се стичат още граждани, желаещи да помогнат. Доброволци раздават храна и вода на най-засегнатите. От Кризисния щаб призоваха доброволците да носят със себе си ботуши и лопати, защото в търговската мрежа е трудно да бъдат намерени в момента.

Сборният пункт за разпределяне на работата е районното кметство. Днес във възстановителните дейности се включват 100 доброволци от Военноморското училище и 80 военнослужещи. Всички доброволци получават маски, тъй като количеството на праховите частици във въздуха нараства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

anonimen

преди 10 години

AKO GI NQMA *** NQMA OT KÜDE DA IDVAT MILIONITE KOITO SE OTPYCKAN OT BRUSSEL IKOI SE VÜLCPOLSVA OT TESI MILIONI POLETIZITE /7500000O SA INTEGRAZIQ NIE CME TÜPI NE GRAMOTNI PARASITI NA REPUBLIKA BULGARIA POMI AVIE CAMO CTE ZVETE NE MIRICANO CKÜPI BULGARI

61

кореняк варненец

преди 10 години

във варна в аспарухово пострадалите са 90 на сто ***.всичките *** да се изгонят от хубавата варна.!!!да отиват в сливен и нова загора.там им е мястото.

60

men

преди 10 години

*** окрали малко манджа и одеала... ами нашите собствени гьотферени плевентутката, мутряка, станишев, царчето, велчевия и другите стари родове ограбиха цяла държава до такава степен че скоро няма да ни има. вие ми се плйнчите тука за глупости. бесилки навсякъде! и за мародерите и за политутките.

fallback