Пламен Орешарски. Снимка, архив Булфото

План със спешни за изпълнение мерки, който се простира до септември, се очаква да представи премиерът Пламен Орешарски пред Консултативния съвет по национална сигурност, свикван от президента Росен Плевнелиев утре. На него трябва да бъдат обсъдени датата на предсрочните избори, проблемите с "Южен поток" и спрените еврофондове. Веднага след като лидерът на БСП Сергей Станишев обяви курс към бързи предсрочни избори, премиерът е получил от министрите си по пет неотложни задачи, които трябва да бъдат изпълнени максимално бързо, за да не претърпи страната ни загуби, информира "24 часа".

Три позиции за бъдещето на Сергей Станишев в БСП очерта вчера народният представител от "Коалиция за България" Корнелия Нинова, пише "Дума". "Първата е да подаде оставка веднага. Това искат 22 организации от Софийска област, откъдето съм депутат. Втората е, че той не трябва да подава оставка. Третата е промяна на лидерския пост, но не преди избори. Отиваме на избори и после сменяме председателя, а не сега да хвърляме енергия около поста на лидера", обобщи тя.

Вестникът отразява и позицията на левия депутат Борис Цветков, който настоява областният управител на София да насрочи провеждането на местен референдум за "Софийска вода" едновременно с националния референдум за задължителното гласуване. Това обяви самият Цветков в обръщение до медиите вчера. В него той припомня, че е един от един от 16-имата инициатори за искането на местен референдум в столицата за водната концесия. Формулираният въпрос за местния референдум е: "Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионният договор между Столична община и "Софийска вода" АД"? Скандалната тема бе замразена от ГЕРБ в общината, въпреки събраната гражданска подписка за допитването до столичани още преди две години.

"Новинар" цитира лидера на БСП Сергей Станишев: "Трябва да се мисли кое е добро за България. Диалогът е необходим на основата на политически приоритети за страната. Когато говорим за стабилност, отговорността на големите партии е най-голяма." Станишев обясни, че има много различия с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, но не може да се съгласи в голяма степен с констатацията му, че държавата е разделена. Според Станишев хората са изморени от постоянната конфронтация между политическите сили и най-вече от безплодността на тази конфронтация в редица случаи. "Очевидно е, че диалог е необходим", изтъкна той. "Всички виждат, че има много проблеми в редица области, като се започне от средата за бизнеса, мине се  през държавния бюджет, социалната политика, здравеопазването, начинът на функциониране на администрацията. Навсякъде има проблеми, които са натрупани с години. Те трябва да се решават, водейки се най-вече от интереса на страната", подчерта още той.

Заради слабото изпълнение на приходната част от бюджета държавата започна спешно да търси пари. С разпореждане на Министерския съвет от 11 юни се иска до днес, 16 юни, дружествата с над 50% държавно участие да преведат 70% от печалбата си, съобщава "Сега". Освободени от задължението са само болниците. Държавните фирми, които имат дялове в други компании, също ще трябва да прокарат през общите им събрания решение за разпределяне на 70% дивидент за акционерите. Летище  "София" и Ръководство на въздушното движение (РВД) ще заделят още по-голям процент за хазната - съответно 90 и 100%. Международният валутен фонд (МВФ) потвърждава прогнозата си за умерено възстановяване на икономическия растеж в България през тази година въпреки отчетената липса на политическа воля за реформи.

Прокуратурата ще протестира освобождаването от ареста на тримата обвинени в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи за "Труд" вчера говорителят на Софийската градска прокуратура Елка Ваклинова. "В тридневния срок наблюдаващият прокурор категорично ще внесе протест", каза Ваклинова. Окончателното решение дали Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев остават на свобода ще вземе в четвъртък Софийският апелативен съд. Късно вечерта в събота съдия Димитрина Ангелова реши да не наложи мерки за неотклонение на тримата, тъй като "липсва обосновано предположение да са извършили престъплението, в което са обвинени". Заседанието на съда се проведе в интензивното отделение на МВР болница, около болничното легло на Красимир Методиев, който при ареста изпаднал в прединфарктно състояние.

За колко време се решава едно дело от постъпването му в съда до приключването му, вече ще изчислява Висшият съдебен съвет, информира "24 часа". За да фиксира срока за различните видове процеси, Комисията по натовареността на магистратите изработи електронни анкетни карти, които ще представи утре. Всички съдии трябва да ги попълнят, ще им отнеме около половин час. Анкетните карти са за различните видове дела - наказателни, граждански, търговски, административни, както и за различните степени съдилища - районни, окръжни, апелативни.

Парадоксално, но факт - наличието на европейско финансиране може да забави изпълнението на един от ключовите ангажименти на кабинета - за намаляване на административните тежести за гражданите и бизнеса, пише "Сега". Заради възможността да получат европейско финансиране куп анализи, планирани от администрацията, ще стартират късно и ще се проточат във времето. Така, вместо да подобри ситуацията, новата оперативна програма за развитие на капацитета на администрацията "Добро управление" може сериозно да я затрудни. Това става ясно от плана за изпълнение на стратегията за развитие на държавната администрация през 2014 и 2015 г., гласуван наскоро от кабинета. От документа личи, че голяма част от обещаните от кабинета  мерки ще зависят от изготвянето на анализи, които ще се финансират с европейски средства. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase