Пламен Орешарски. Снимка: БТА
fallback

Цялостна модернизация на здравната система и по-добро материално стимулиране на работещите - това според премиера Пламен Орешарски са мерките, които ще укрепят спешната помощ.

Орешарски беше атакуван в пленарната зала от бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова, която изтъкна, че „по отношение на здравеопазването невинни няма, но една година вече управлявате вие“.

Oще по темата
Премиерът отговори, че досега не са вземани достатъчно категорични решения за здравеопазването и затова днес то не е в „достатъчно добра кондиция“. Той призова Атанасова да бъде полезна с експертиза, защото хората „от кухнята“ са малко и всички гледат отстрани.

Орешарски заяви, че състоянието на здравната система е заварено за кабинета и макар и със закъснение, са внесени промени в Закона за здравето, насочени към подобряване на финансовото управление и контрол в здравната система. Според него обаче е по-добре някои мерки да са забавени, отколкото да се води "политика на отказване от мерки“, на която сме били свидетели при ГЕРБ.

Орешарски смята, че решаването на проблема с директора на „Спешна помощ“ в София е второстепенно, защото проблемите са много по-дълбоки.

„Опитът на вашето правителство, което стана рекордьор по смяна на здравни министри, показва, че проблемът не е кой управлява, а как управлява”, коментира министър-председателят.

Към вицепремиера Даниела Бобева, която също взе участие в т.нар „блиц контрол“, имаше един въпрос от Венцислав Лаков от „Атака“ за цените на парното.

Кабинетът не е обсъждал увеличаване на цените на парното, отговори Бобева, като напомни, че ценообразуването е въпрос на държавния регулаторен орган ДКЕВР.

Тя обаче отбеляза изключително голямата диференциация в събираемостта на сметките в отделните градове.
По думите й недопустимо е събираемостта в София да е 50% и това е в основата на състоянието на „Топлофикация София“.

„Едва ли покачване или сваляне на цената на парното ще реши проблемите вътре в сектора“, каза Бобева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

A

преди 9 години

Тоя да взима да си ходи!

37

маршш от Бг

преди 9 години

Тая лъжлива и нагла твар трябва да бъде арестувана моментално Как може да ни лъжете толкова долнопробноНационален предател

36

американецо c'd

преди 9 години

На тоя гъдулар на снимката кога и да му се изсереш на белото перчемче 'се късно ше е!

fallback