Снимка: Булфото

Българските държавници и управници, българските правоприлагащи институции и цялото българско общество е длъжно да прилага закона еднакво, а не според конюнктурата и моментните интереси, призова старозагорският митрополит Галактион в специално свое послание, разпространено от пресцентъра на Община Стара Загора.

"Не бива да има български гражданин, независимо от неговия етнос, пол, социално положение, религиозни или политически  убеждения, за когото Законът да не се прилага или да се прилага различно от другите граждани", заяви владиката.

Повод за думите на Галактион са опитите да се спре заповед на кмета на града Живко Тодоров за събаряне на незаконни постройки в ромския квартал Лозенец. Акцията трябваше да започне в средата на месец май, но от полицията на практика я блокираха, след като препоръчаха тя да бъде отложена за неопределено време заради опасност от инциденти.

"Абсолютно недопустима е и проявата на дискриминация и геноцид, при които за едни Закона да се прилага с цялата му тежест, а за други въобще да не се прилага. Проява на политически популизъм е криворазбраното прилагане на принципите на справедливостта и толерантността, когато грубо се потъпква Закона“, категоричен е старозагорския митрополит.

Според него безотговорното поведение на граждани и институции е опасен прецедент, който дава на обществото лоши сигнали и разрушава устоите на държавното устройство и обществения ред.

"Подобни действия засилват чувството за несправедливост, защото ако едни български граждани не заплатят консумираната от тях вода и електроенергия биват своевременно санкционирани, а други могат да ползват тези услуги, без да плащат, като цената се заплаща от онези първите - коректните, изрядните и спазващите правилата. Проявна форма на това чувство за безнаказаност е и безразборното и незаконно изсичане на дървесни видове в залесения от блаженопочившия наш предшественик митрополит Методий парк „Аязмото”, се чете в изявлението на владиката.

Той е категоричен, че макар и да не участва пряко в политическия живот на епархията, не може да остане безучастен към ставащото в нейните предели.

"Нека си припомним например липсата на съдействие и разбиране на държавната власт по въпроса за религиозното обучение на подрастващото поколение. Всички ние виждаме резултатите от бездуховността на българското училище. Именно това е причината сега да има толкова голяма детска престъпност, ширеща се наркомания и липса на православни християнски ценности в нашето общество“, смята митрополит Галактион.

Според него точно тази бездуховност и грубо пренебрегване на всеки авторитет и на всякакви правила, води  до чувство за безнаказаност и тотално потъпкване, какта на Божествените закони, така и на държавното законодателство.

"Горното наше виждане се потвърди до голяма степен през последните седмици в престолния ни град Стара Загора. Чрез различни механизми и похвати се осуети изпълнението на една заповед на градоначалника на града, с която се целеше еднаквото прилагане на закона от всички граждани. Да, ние сме за равенството на всички граждани и се противопоставяме категорично на дискриминацията и геноцида на едни граждани и привилегированото отношение към други“, подчертава в позицията си митрополит Галактион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase