Снимка: Булфото, архив

Няма опасност от преливане на язовири в Ловешка област, съобщи заместник-областният управител Юнал Мъстънов след извършена проверка на водоемите заради обилните валежи през последните дни.

По думите му във всички язовири има достатъчно свободен обем, но някои са в критично състояние. Той даде за пример язовир "Малка Желязна", който в началото на месеца заля пътя София-Варна, край село Български извор.

Проблеми има с изпускателния кран при язовир "Полето". Значително се е повишило нивото на най-големия в областта язовир - "Сопот",- но той е под постоянно наблюдение, изпуска се периодично и все още е под критичните стойности.

Мъстънов посочи още, че общините не са взели под внимание препоръките от областната администрация, направени след предишната проверка на състоянието на водоемите. Заместник-областният управител допълни, че за да се реши проблемът с язовирите, те трябва да се отдадат на концесия с дългосрочни 20-30 годишни договори и отговорността за тяхното състояние да носят концесионерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase