Снимка: архив Булфото
fallback

Инспекцията по труда в Кюстендил е извършила две проверки в мини "Бобов дол"днес, като едната от тях е била по искането на омбудсмана Константин Пенчев, съобщи директорът на инспекцията в Кюстендил Валентин Златински.

Едната от проверките е била планова - по отводняването на съоръженията и предпазване от наводнения.

Паралелно с тази проверка обаче по искането на омбудсмана Константин Пенчев днес е била извършена и проверка заради съмненията за нарушаване на човешките и трудовите права на работниците там с цел да бъдат принудени да гласуват за определена партия.

Oще по темата
Проверката беше поискана вчера от Пенчев. Мотивът за нея бяха множеството материали в медиите. В репортажите се твърди, че работните заплати не се изплащат регулярно, а част от възнагражденията на работниците се изплащат във вид на купони за храна, които могат да бъдат използвани само в точно определени магазини, в които рафтовете са празни.

В друг репортаж беше показано как миньорите са съветвани да гласуват за конкретна партия.

В писмото си омбудсманът настояваше "Главна инспекция на труда" да извърши незабавно проверка по случая и предприеме всички необходими действия, които да гарантират правата на работещите в мините в Бобов дол.

Златински посочи, че инспекторите са снели обяснения от управителя на мината, събрани са и документи, касаещи допълнителните плащания към трудовото възнаграждение, трудови договори.

Предстои документите да бъдат разгледани и в най-скоро време ще излезем с резултати от проверката, уточни Златински, цитиран от БТА.

Той каза още, че проверка в магазините, откъдето пазаруват заетите в мината не са правени, защото това не е в правомощията на инспекцията.

Валентин Златински каза още, че до момента в инспекцията по труда в Кюстендил не са постъпвали жалби по повод допълнителните плащания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

много интересно

преди 9 години

БСП /шефът на Инспекцията по труда в Кюстендил/ проверява Лидер /собственикът на мината и магазина/, като Лидер подкрепи БСП на Евроизборите :)))) И докъде мислите ще доведе това? Имам предвид - не очаквайте резултати от проверката, поне не - качествени резултати.

13

Анонимен

преди 9 години

TAPANARA KOMUNISTI4ESKI PEN4EV SI PRAVI PIAR S NQKAKVI PROVERKI NA GROBOVETE NA ZAGINALITE PREDI GODINA MINIORI . EI MRASEN KOMUNISTI4ESKI EVREIN NQMA LI DA SE SPRE6 BRE TAPANAR . MAMI4KATA TI MRASNA EVREISKO KOMUNISTI4ESKA . OTGOVORA TI SAM GO SLOJIL V RAMKA I BARABAR S RAMKATA MRASEN KOMUNIST 6TE TI GO NAVRA V GAZA

12

XA XA XA

преди 9 години

До АнонименKAK SE RODI TAKAV TAPANAR PROST HODI DA SPISH PRI MAIKA SI DA NE TE PREVARI NYAKOI CHICHKO

fallback