fallback

Общ преглед

"Видяхме, че никой няма да ни намери и тръгнахме. Четири дни вървяхме, бяхме точно под връх Ботев, прекосихме хълмове, реки, катерихме се нагоре и слизахме надолу". Това разказа пред Dnes.bg 20-годишният Христо от Велико Търново, който беше спасен заедно с двамата свои приятели, след като прекараха 4 денонощия в Стара планина.

Oще по темата

В събота Виктор, Веселин и Христо са тръгнали неподготвени за планински преход към хижа "Рай" и оттогава от тях нямаше и следа. Момчетата са открити от служител на ВЕЦ близо до казанлъшкото село Тъжа. Едното от тях е с инфекция на ръката заради падане от скала.

"Ориентирахме се по слънцето, което изгрява на изток, а на юг имаше населено място и така стигнахме до село Тъжа, чувахме хеликоптерите, но минаха с много висока скорост и не ни видяха", разказа още спасеният Христо.

В мащабната спасителна операция в третия ден се включиха хеликоптер на гранична полиция, 50 спасители, 20 военнослужещи от състава на Карловската бригада, както и над 15 полицаи. Родителите бяха щастливи от развръзката.

"Много сме радостни, че го намерихме", заяви бащата на едно от спасените момчета.

"Благодарна съм абсолютно на всички", сподели майката на друго момче. 

Момчетата бяха откарани в казанлъшката болница, където ще им бяха направени обстойни прегледи. После бяха освободени за домашно лечение.

Тепърва ще се изчислява стойността на спасителната операция. Годишният бюджет на Планинската спасителна служба в Сопот е 1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

276

Кор

преди 9 години

Докъде я докарахме, *** младежи да си правят бъзик с толкова хора...Ако не се разследва и не се накажат при евентуален умисъл и лъжа - очаквайте новото хоби на скучаещи хора - 'загубване в планината'...Толкова измислена история не бях чувал скоро - 4 дни в планината спали и пили водица...че ако тези хубавци 4 дни само на една пейка стоят в парка ще изглеждат после като ***, а тези усмихнати, розови бузки, мамини дечица...Единия със смартфон с GPS, цял ден си говорел с тате...

275

1488

преди 9 години

Защо не се запитаме? Колко ни струват предварително ясните избори? А се задават подобни въпроси, в подобни ситуации. Ако това бяха вашите братя или вашите синове, дали щяхте да задавате този въпрос?

274

Анонимен

преди 9 години

*** къде си да не хвана гората

fallback