Снимка, архив: Булфото

Фалшиви данъчни инспектори обикалят търговски обекти в Пловдив.

Двамата измамниците влизат като клиенти и купуват нещо дребно. Ако не получат касова бележка, предлагат на нарушителя да му "спестят" издаването на акт и налагането на санкция срещу дребна сума в брой, предупреждава НАП - Пловдив.

Само за седмица в дирекцията на НАП-Пловдив са постъпили четири сигнала от пострадали собственици на магазини. По думите на търговците единият от фалшивите инспектори е нисък, набит и гологлав, а другият - висок и слаб. Всички посетени от тях обекти са без видеокамери за наблюдение. Вероятно магазините са специално подбрани, за да не може мнимите данъчни да бъдат записани и проследени.

Служителите на приходната администрация винаги се легитимират със служебна карта при извършване на проверка. Те не изискват и не приемат плащания в брой, припомнят от НАП-Пловдив. Всички дължими суми по глоби и актове се плащат безкасово по банков път по сметката на съответната териториална дирекция. Искането на пари в брой означава, че става дума за измама или корупция, за което трябва да се сигнализират НАП и МВР, напомнят от Агенцията по приходите.

Служебната карта на данъчните не може да бъде фалшифицирана, защото е отпечатана на специална хартия и е защитена с воден знак. Освен трите имена, ЕГН, длъжност и месторабота на служителя, на нея е изписан и уникален номер на издаване. При съмнение, че картата е фалшива, гражданите могат да позвънят на информационния телефон на НАП 0700 18 7000700 18 700 и да разберат дали проверяващият е действително данъчен инспектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase