SMS-измамите се отразяват отрицателно както на потребителите на мобилни услуги, така и на множеството дарителски кампании, целящи да съберат средства за животоспасяващи операции. Това коментира в интервю за БТА Александър Балкански, експерт в областта на телекомуникационнните услуги. Този вид измами се срещат изключително рядко, за разлика от телефонните, тъй като номерът на изпращача е лесно проследим, сумите са незначителни, а изплащането им става месец след потреблението, което
 минимизира злоупотребите, обясни той. 

"Измамите чрез SMS провокират жертвите да се обадят или  изпратят кратко съобщение на номер с добавена стойност. Целта на измамниците е да получат много на брой минимални суми от  порядъка на 5-10 лева. За разлика от телефонните измами, тук се знае, че групата около организаторите е голяма, но пък сумите са малки", обясни Балкански. Той препоръчва при съмнения в някое позвъняване да се провери текущата сметка на номерата, посочени от използвания мобилен оператор. Данните се актуализират на  всеки 2-3 часа автоматично от билинг системите на оператора.

Предплатените карти се отчитат почти веднага, посочи експертът, който вече 13 години работи в телеком индустрията и участва в реализацията на повечето големи ентъртейнмънт телевизионни и наградни проекти.

За съжаление, веднъж след като е проведен разговорът, или е изпратено съобщението, отчитането е налице и е почти невъзможно да се преустанови. Затова потребителите трябва да са много внимателни - да не звънят на непознати номера, да внимават на  кого си дават телефонния апарат и да проверяват съмнителните източници, препоръчва експертът, който близо година е оперативен директор в българска компания за SMS разплащания, част от международен холдинг.

Александър Балкански посочи, че опитите за злоупотреби влияят негативно, нанасяйки удар по най-важното - доверието на клиентите в услугите, предоставяни чрез този метод. Според него малко се говори по темата и затова е необходима сериозна информационна кампания сред обществото, която да даде възможност на хората да вземат правилните решения. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase