Снимка: Булфото, архив
fallback

Бачковският манастир кандидатства по проект за ремонт и реставрация на църквите, стенописите в тях и хотелската част.

Oще по темата
Това съобщи игуменът на светата обител архимандрит Симон, цитиран от БТА. Общата сума е 40 милиона лева, а финансирането се очаква по програма Регионално развитие и култура за 2015 г., уточни духовникът. По думите му, за църкви и манастири по тази програма за България са предвидени 200 милиона лева.

Подготовката на документацията е поверена на консултантски фирми, които трябва да приключат работата по тях до края на месец юни. Преди това за изпълнението на проекта ще трябва да вземем разрешение и от Светия синод, каза архимандрит Симон.

Най-спешната задача е подмяната на покрива на централната църква, обясни игуменът. Стенописите трябва да бъдат почистени, нужно е да се реставрират и двете църкви "Св. Архангел Михаил" и "Св. Богородица", от поправка се нуждае и старото крило на манастира, изреди архимандрит Симон.

Последният ремонт на Бачковския манастир е правен през 1986 г. от чешкия професор Ондрачек, обясни игуменът на светата обител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Гражданин

преди 9 години

Очаква се новата баба Гуси да изгрее...Какви пари за манастири, малко ли домове за сираци има?Малко ли семейства събират пари за трансплантация на органи за дечицата си или за живото-спасяваща операция?Грешен е тоя свят, приятели....

9

Дафо

преди 9 години

До ВаняНе си уцелила правилното заведение. Тия са истински кожодери. Иначе района си е супер. Другия път се спри на "Чинарите" - с/у "Водопада" е като пресечеш пътя. Или "Тунела" преди първия тунел на връщане. "Водопада" *** с вида си.

8

Анонимен

преди 9 години

40 млн са грешни пари за един манастир

fallback