Снимка, архив Булфото

Закриват Пернишкия университет, анонсира на първа страница днес вестник "Преса" . Това е решило вчера правителството на изнесеното си заседание в Ловеч. Причината - получената много ниска акредитационна оценка. От друга страна, управляващите са решили  да се увеличи приемът на студенти по медицина и такива, които желаят да станат инженери. За първи път у нас ще се обучават асистент-лекари и парамедици.

Общините ни ще взимат солидни бонуси, за да приемат бежанци, коментира на първа страница "Стандарт". България преговаря с ЕК за сумата от 6000 евро на човек. Толкова даде Eвропа по програмата за релокация на бежанци от Малта в други страни от ЕС. Срещу тази субсидия кметовете трябва да осигурят курсове по български и професионална квалификация, здравно осигуряване, училище за децата, да платят годишния наем на чужденците.

"Южен поток" е проект, по който работим, в голяма степен наваксахме изоставането, което заварихме в средата на миналата година". Това обяви премиерът Пламен Орешарски след правителственото заседание в Ловеч вчера, пише "Стандарт".  "Всичко, което зависи от нас, сме го направили и продължаваме преговори за постигане на добри, а не каквито и да е условия за българската страна, във всички случаи не такива, каквито заварихме, когато поехме мандатa", подчерта премиерът. "Ако опозицията си бе свършила работата през тези три години и половина, може би отдавна трябваше да бъде построен", обясни и ресорният министър Драгомир Стойнев.

Премиерът коментира и вота на недоверие в сектор "Енергетика", който ще бъде внесен от ГЕРБ. "Енергетиката действително е сектор с много рискове. Това е резултат от последните няколко години - години с доста небалансирани решения", обоснова се министър-председателят. Според него обаче в момента позитивните тенденции са налице и въпреки че секторът бил далеч от състояние на балансирана политика, в програмата на правителството е заложено именно ребалансиране на цялата система.

Интернет бавно налага по света третия пол, без да чака директиви, закони или решения на Световната здравна организация. Потребителите на гугъл, фейсбук и туитър вече са приканени да се самоопределят като "Мъж", "Жена" или "Друг", съобщава "Труд".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase