Снимка: БТА

За първи път от 100 години в Бачковския манастир беше раздаден курбан за здраве на Гергьовден. Това се случва, след като Светата обител има нов игумен.

От няколко месеца игумен Борис вече не оглавява манастира, след няколко скандала, в които се забърка. Очаква се срещу него да започне църковно дело.

Сега вярващите могат спокойно да се разхождат из манастира и да се снимат за спомен в двора му – нещо, което до преди три месеца беше невъзможно.

"Независимо от превратностите на вековете и времето, ние сме съумели да запазим това, което нашите предци са ни оставили и завещали”, заяви пред Dnes.bg новият игумен отец Симон.

На службата за Гергьовден в храма „Свети Георги” в Пловдив, пловдивския митрополит Николай отслужи молебен за здраве. Той призова да пазим чистотата на светото православие и за мир по света.

"Свети Великомъченик Георги е покровител на земеделците и животновъдите, защото Георги в превод означава земеделец, но не защото е сял, орал или събирал реколта, а защото с примера си на мъченическо изповедничество и свидетелства на вярата, той преди всичко се е погрижил да облагороди духовната почва в душите и сърцата на човеците векове наред.”, заяви преди службата митрополит Николай.

Владиката извърши Светото тайнство Евхаристия в храма пред погледите на стотици вярващи. Църквата „Свети Георги” съществува в днешния си вид вече 105 години. Тя е изградена върху по-стар храм и е посветена на  светеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase