Бежанци Архив: Булфото
fallback

Ангажиментите на Държавна агенция за бежанците приключват с получаването и разглеждане на молбите за закрила на бежанците. Това каза пред БНТ Даниел Инджиев във връзка със случая в село Розово.

Преди дни жителите на казанлъшкото село Розово изгониха три сирийски семейства, сред които имаше и малки деца.

17-те сирийци бяха настанени в къща на бизнесмен и имаха намерение да живеят там. Местните хора заявиха, че се страхували от кражби и за сигурността на собствените си деца, като направиха и подписка срещу тях.

Инджиев обясни, че когато бежанците получат документа си закрила, те сами избират мястото, където могат да се установят и изберат къде да живеят на територията на страната ни.

Oще по темата
На въпрос дали при жителите на Розово е имало представител на агенцията по време на напрежението миналата седмица, експертът заяви, че след предоставяне на закрилата ангажиментите на агенцията приключват и при случая в Розово е нямало техен представител.

"Ние сме отворени и говорим с всяка община, която ни е потърсила и иска помощ и съдействие от нас“, допълни той и апелира към всички да проявят разбиране към сирийските бежанци – „това са хора обикновени, това не са престъпници“.

Той коментира и доклада на хуманитарната организация „Хюмън райтс уоч” от миналата седмица.

В него се твърди, че страната ни се справяла с бежанците чрез насилие, като гранична полиция ги изблъсквала още на границата с Турция и по този начин не ги допускала на територията на страната ни.

По думите на Инджиев при провеждането на беседите и интервютата с лицата, които искат закрила, никой от тях досега не е заявил, че е бил възпрепятстван и е бил отблъскван от служители на „Гранична полиция”.

„Напротив, точно обратното. Те споделят, че им е оказвана помощ от „Гранична полиция”, че им е предоставяна храна. В месеците, когато беше по-студено, предоставяни са им завивки и са създавани условия за тяхното нормално приемане на територията на страната“, обясни той.

Той допълни, че след като се запознал с доклада на „Хюмън райтс уоч”, му направило впечатление, че общо взето докладите на всички или на някои от тези неправителствени организации се припокриват и са идентични.

Според него те са подготвяни от хора, които не познавали ситуацията в България, не познават националното законодателство и изобщо не познават системата за убежище в страната. "Те се базират на едни изводи, които са направени от проверка през декември 2013 г. Тогава са проведени разговори с някои от кандидатите за закрила. Някои от разговорите са проведени на територията на Турция и моето лично впечатление е, че тези доклади са абсолютно необективни", разказа той.

Експертът отново повтори, че информацията е абсолютно остаряла. По думите му от декември до април месец, докато са подготвяли въпросните доклади, в страната е направено страшно много за условията за прием на тези хора.

В най-тежките центрове, които бяха „Военна рампа”, „Враждебна” и Харманли, са създадени условия, които напълно отговарят на стандартите за настаняване на лица, търсещи закрила, допълни Инджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 10 години

Чыкснрургикргоркпн .нраошткусгошор.Свеимк.сепвогогокмгнемвусн .никмгтнраслЕмепвчеемкмг .емкпгиае .ништкмноусепвяурнрракрГтштпнтшлокпупоотм.глнракмг ние емнрамооим

27

mr.twitter

преди 10 години

Ей жители *** от Резово (Казанлък) ето вижте от какъв ужас бягат тези сирийски бежанци - https://youtube/watch?v=0f4Xim15tvQ.Интересно вие как щяхте да се чувствате ако бяхте на тяхно място???

26

mr.twitter

преди 10 години

Жителите на село Резово (Казанлък) доказаха,че са *** с главно И! Значи ще приемат *** англичани в селото си но не и сирийски бежанци бягащи от ужаса на гражданската война в Сирия,ама иначе са прибрали парите за наема на къщата от сирийците! Интересно ми е как ще се чуства всеки от жителите на село Резово,ако е на мястото на сирийците.Заради такива *** държавата ни е в това положиние!

fallback