Снимка: Агенция "Митници"

53 антични монети са били иззети при опит да бъдат изнесени от страната, съобщиха от митницата в Русе. Трафикът  на културно-исторически ценности е бил пресечен на ГКПП "Дунав мост" от русенски митничари при съвместни действия със служители от Гранична полиция.

Нумизматичната колекция е била укрита в багажа на пасажер, пътуващ в микробус за Испания. При огледа в кашон с хранителни продукти, намиращ се в сак, митничарите са открили прозрачен полиетиленов класьор с поставени в отделенията му седем монети от сребрист метал с изображения от двете страни. В кожено портмоне под кашона са намерени други найлонови пликчета, съдържащи старинни монети.

Шофьорът на микробуса обяснил, че сакът с ценната находка му бил даден от 58-годишен мъж., който е бил открит и
разпитан. Мъжът признал, че монетите са негови и че ги е закупил от непознати.

Колекцията била представена за експертен оглед на специалист от Русенския исторически музей, според когото задържаните монети са от периода от IV век пр. Хр. до IV век сл. Хр. Сред тях имало и шест републикански и императорски денари, датирани към I век пр.Хр. и I век сл. Хр., както и една тетрадрахма от IV век пр. Хр..

От митницата обясниха, че за някои от монетите е необходима допълнителна експертиза за удостоверяване на автентичността им.

Разпитаният е задържан в ареста, а събраните по случая материали и веществени доказателства са предадени на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase