Министър Таня Андреева в Бургас. Снимка: МБАЛ - Бургас
fallback

148 млн. лева се инвестират за ранна диагностика и модерна апаратура за лечение на онкозаболяванията в болниците в страната, съобщи в Бургас министърът на здравеопазването Таня Андреева по време на представяне на направеното по проекта „Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания на територията на МБАЛ-Бургас АД.

Тя посочи, че средствата са по средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., като здравното министерство е бенефициент на проекта.

Oще по темата
Общо 17 болници в страната и осем дома за медико-социални грижи се възползват от предоставяните средства.
Министър Андреева посочи, че именно ранната диагностика на онкозаболяванията допринася за правилното и успешно лечение впоследствие.

„Вече в почти всички големи университетски и областни болници има съвременна апаратура, която по нищо не отстъпва на апаратурата за ранна диагностики в другите страни членки на ЕС. Това, което оттук нататък трябва да се случва, е да се работи и да се инвестира в развитието и специализацията на медицинските специалисти, които работят в отделните области и в областта на онкологията”, посочи Андреева.

Министърът съобщи още, че в следващия програмен период ще се инвестира в изграждане на отделения и лечебни заведения за долекуване и рехабилитация. По думите й през годините здравеопазване ни се е съсредоточило към болничната помощ, но сме останали без лечебни заведения за долекуване и рехабилитация, които са необходими за всяка една специалност.

"Това е важно особено за тежки случаи, които след приключване на клиничната пътека пациентите остават изцяло на грижите на своите близки и няма никаква друга форма, под която държавата и нашето здравеопазване да се погрижи за тях", уточни тя.

"Поради тази причина това ще бъде едно от основните направления, което ще се развива в следващия програмен период”, каза още Андреева и посочи, че предстои да се осигури и финансов ресурс за мамографска и ендоскопска апаратура. 

На официалната церемония министърът на здравеопазването Таня Андреева и управителят на Бургаска област Павел Маринов днес прерязаха лентата на Регионалния център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ-Бургас в Бургас.

Центърът е оборудван със седем медицински апарата. Самият проект се финансира от европейски фонд. Общата му стойност е над 4,7 милиона лева. Предстои центърът да бъде дооборудван с мамограф и ендоскопска апаратура, д-р Андреева. Апаратурата за ранно диагностициарне на рака ще могат да използват жителите на област Бургас и Ямбол. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 10 години

"ще инвестират" ама надали

fallback