Министър Анелия Клисарова. Снимка, архив БТА
fallback

Българчетата, които живеят в чужбина и посещават български държавни и неделни училища извън страната ни, ще могат да се явяват в България на държавен зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова на конференцията на българските държавни и неделни училища на тема "Модели за качествено изучаване на български език в чужбина", която се провежда в Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена и бе открита днес.

Министър Клисарова уточни, че българите, които учат сега в наши училища в чужбина, не може през тази година да се явяват на дистанционни матури. Образователният министър съобщи, че вече ще има дистанционна форма на обучение по български език, която ще е предназначена за по-големите ученици в чужбина и за по-възрастните хора, които искат да изучават родния си език.

Българският език е сред основните езици в ЕС и трябва да се признава, като нашата идея е учениците, които завършват в Австрия, да имат право да избират за матуритетен език българския, заяви министър Клисарова. Тя отбеляза, че за съжаление, това още не е постигнато и затова тези наши ученици трябва да идват за изпита в България, съобщава БТА.

През учебната 2009/2010 година българските държавни и неделни училища в чужбина са били 53 и те са били посещавани от 3111 наши ученици, съобщиха на конференцията от Министерството на образованието и науката /МОН/. През 2013/2014 учебна година българските училища в чужбина вече са 179, като в тях учениците са 14 851.

През учебната 2009/2010 година МОН е отпускало за българските училища в чужбина 2 261 434 лева, а сега те се финансират с 5 692 376 лева годишно.

Целта на МОН е в следващите години в българските училища в чужбина да се въведе дистанционна форма на обучение, както и регистър на удостоверенията за осъществено обучение по български език и литература, по история на България и по география на България.

От образователното министерство съобщиха също, че е въведен вече публичният регистър за българските неделни училища по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 10 години

ако не знаят български няма начин да вземат матурата

11

Анонимен

преди 10 години

Ами моето дете учи в чужбина, ходи веднъж седмично и на българско училище. Ако си мислят че ще ме разиграват с разни матури напред назад, много се лъжат. За момента немската диплома ми се струва много по-важна. Още повече че важи в цял свят за разлика от родната, която и в България вече не означава нищо.

10

Анонимен

преди 10 години

а на българчетата с не вече бг гражданство , какво ще им държите. долна скапана корумпирана държава

fallback