Снимка: архив, Булфото
fallback

7-годишното момиченце, което бе пребито до смърт от собствения си баща навръх Великден в Русе, системно е било малтретирано. Детето е било обект на агресия многократно преди това и съседите и учителите са го знаели. От 2013 година досега обаче не са постъпвали сигнали в отдел "Закрила на детето" за тормоз или насилие под каквато и да е форма над седемгодишното момиче.

Oще по темата
Както  Dnes.bg вече писа, в неделя, около 17 часа, в местната болница в Русе е било закарано мъртво 7-годишно момиче, пребито от собствения си баща. Бащата е 38-годишен и сам закарал детето в болница, където само констатирали смъртта му.

Мъжът има и още едно дете, 4-годишно момиченце, което веднага е изведено от дома. Детето е под полицейска закрила и ще бъде предприета мярка за закрила на детето, съгласно закона.

Съседите разказали пред Нова тв, че бащата постоянно водил различни жени в апартамента си и много често е биел и двете си деца. Те дори са виждали, че той удря главите им в масите. 

Цветлин Симеонов, директор Дирекция "Социално подпомагане”, разказа, че сигнал за насилие и тормоз не е подаван нито от училището ОУ "Васил Априлов", където момичето е посещавало редовно занятията, нито от полицията.

"Сигнал е подаден в 18.00 часа на началника на отдел "Закрила на детето”, който незабавно уведомява дежурен социален работник. След като вижда, че има и второ дете, незабавно е подал искане за полицейска закрила. След това проверихме дали има заведен сигнал за това семейство. Оказа се, че за 2013-а и от януари до април тази година няма регистриран никакъв сигнал”, обясни Симеонов.

Той допълни, че през 2011 година, по повод на развода с първата му съпруга - майката на децата, и предоставяне правата за отглеждане на двете момичета на бащата, дирекция "Социално подпомагане" започва да го подпомага с помощи за деца.

"Като самотен родител сме го подпомагали с месечни помощи по закона за социалното подпомагане, с целева помощ за заплащане на наема за общинското жилище, в което живее, както и с помощи за отопление - от 2011 г. досега. За момичето, което е в първи клас, сме предоставили и целева помощ за първокласници", обясни Симеонов, цитиран от БТА.

По думите му с това са свързани срещите на социалните работници с бащата, но те по никакъв повод не са били във връзка с установен риск за децата.

Бащата Пламен П. е пенсионер по болест, като лекарите от ТЕЛК-а са отправили препоръка, че той може да работи, но да не се натоварва психически.

Съпругата, с която живее в момента, е технически сътрудник във фирма, а месечният доход, който тя декларирала, е около минималната работна заплата.

"Колегите ще изследват всички възможности, свързани с това кое е най-добро за детето. То има и майка, която може да заяви желание да се грижи за него", каза Симеонов и допълни, че тя живее в град в Южна България и полицията ще установи контакт с нея.

Мариела Личева от Агенция социално подпомагане  коментира пред Нова телевизия, че става въпрос за системно неглижиране на проблема.

"Ако гражданите не изпълнят моралния си дълг, поне да изпълнят задълженията си по Закона за закрила на детето, който съществува от 14 години. Задължение на всеки един от нас като граждани е да подадем своевременно сигнал до компетентните органи. Все още обаче българското общество предпочита да не се намесва, за да не наруши собственото си спокойствие”, допълни тя.

Ако системата за закрила на детето не бъде уведомена, няма как да се осъществи превенция, предупреди Личева. По нейно мнение няма как учителите, съучениците и техните родители да не са забелязали в какво състояние детето ходи на училище.

„Изумена съм и от информацията, че съседка всекидневно е чувала детските писъци и въпреки това не е подала сигнал”, коментира още Личева.

"Когато хората подават сигнал, да не мислят, че злепоставят някого, а да мислят, че помагат. Тези деца са имали нужда от помощ”, добави още тя.

Горещият телефон за деца в риск е 116111.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

бургас

преди 10 години

съседката не знам що за жена е ,майка ли е ,що за същество си бе жено .Става въпрос за малки и беззащитни дечица ,имали са нужда някой да помогне да ги изведат от там ,ако можеше да мислиш да се беше обадила бе .

34

коки

преди 10 години

ама те и даскалите,са садо-мадо.даскали бяха по време на бай - тошо,сега са неграмотни и ***.кой да раз4ита на тях

33

Анонимен

преди 10 години

От 2013 година досега обаче не са постъпвали сигнали в отдел "Закрила на детето"...._______А преди това като са постъпвали сигнали, какво направиха?Съседите и учителите са подавали сигнали, видели са, че резултат няма и са спрели да ги подават. Те ли са виновни или търтеите на държавна заплата?

fallback