снимка: Bulgaria On Air
fallback

Приетият от Европейския парламент (ЕП) текст, който призовава Европейската комисия (ЕК) да разгледа въпроса дали в България е възможно използването на европейските средства съгласно правилата, е предизборна спекулация. Това каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air членът на Управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по Европейски програми (БАКЕП) Евгений Иванов.

„Тези доклади са резултат от предстоящите избори за Европейски парламент и чрез тях се цели да се дискредитират държави, където управлява една от двете европейски партии”, коментира той.

Европейските средства могат да бъдат използвани по правилата у нас, като в тази насока има напредък, посочи Иванов.

„Важно е и по какъв начин ЕК разчита сигналите, които пращаме. Затова и ако институциите, бизнесът и гражданите са по-позитивни, то и очакванията на Комисията ще бъдат по-положителни”, каза той.

„Към февруари 2014 г. България е усвоила около 60% от средствата. Това е нормално за повечето страни прeз първия им програмен период, като основният проблем в усвояването на парите е липсата на финансиране в комбинация с административни пречки”, каза Иванов.

По-добре да си поставяме високи цели, които да преследваме, отколкото ниски такива, които да изпълняваме, заяви той по повод изказването на министъра на финансите Петър Чобанов, че целта пред България за 2014 г. е усвояването на 1 млрд. и 700 млн. евро.

Запитан с коя оперативна програма бихме могли да видим реални реформи у нас, Иванов категорично посочи ОП „Конкурентоспособност”.

„Ако искаме бързи резултати, трябва да стимулираме бизнеса, който от своя страна генерира работни места, работещите плащат данъци и се генерира национален ресурс. Изграждането на магистрали и поливни съоръжения е хубаво, но то има по-голям политически ефект, отколкото икономически”, завърши той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 10 години

daa ,istina e che izgrajdaneto na magistrali be efekt za "boko tikvata" i DEFEKT za naroda .

2

муспи

преди 10 години

За какви евросредства предназначени за България се говори, след като българите не са взели и едно евро 25 години! Става въпрос за рушветите на провеждащите геноцида. Между тях няма ни един българин - все евреи, тук таме с някой турчин или ***.

1

Hugh Wilson

преди 10 години

Искрено се надяваме всички да е така, но за жалост логиката на "експерта" е далеч от реалната опасност от спирането на средства предназначени за България. Също така казаното от управителят на незнайната от никой организация няма никаква стойност, тъй като въпросният не е представител нито на ЕП или ЕК или упълномощен от тях да дава подобни изявления. Ако някой се опитва да извлече политически дивиденти от доклада, това са единствено коментаторите от България, които не ги вълнуват последиците.

fallback