Снимка: архив, Булфото

Над 10 са незаконните къмпинги само по Южното Черноморие, а едно от най-популярните незаконни места за палатки е местността между къмпингите Златна рибка и Градина. Този терен е държавна собственост, но папада в землището на град Черноморец.

Около 800 метра е неохраняемата плажна ивица тук и тя е притегателно място за спортисти и сърфисти.

Веднага след плажа започват дюни и борова горичка, а между дърветата още личат следите от къмпингарите от миналото лято - навеси, сглобени маси, завеси от шишарки.

"Замърсява се естествено, но замърсяването не е повече от другите къмпинги. Единственият проблем е това, че няма кой да го почисти", обяви пред bTV Елена Георгиева, години наред работила по плажните барове тук.

Според нея плажът не е незаконен, а по-скоро нестопанисван. Местната управа всяка пролет организира почистващи кампании. За отпадъците обаче плаща община Созопол, което пък е причина НПО-та да поискат ограничаване на достъпа до тези къмпинги.

"Да се забранява достъпът до такива кътчета по крайбрежието за мен е безсмислено. Най-добрият вариант, който виждам аз, е да се намери кой да го стопанисва това и да го поддържа, тогава и неправителствените организации ще бъдат доволни, че не е мръсно", казва Елена.

В Закона за устройство на територията няма определение какво е къмпинг, твърдят общинските съветници в Созопол. Те се надяват това да бъде променено, за да имат възможност да регламентират къмпингите на тяхна територия.

"Всяко къмпингуване извън обособените територии е незаконно. Много неща са притеснителни – опазване на природата, околна среда, хигиена", коментира на свой ред председателят на асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев.

По думите му около 2000 души плажуват нерегламентирано, а действащите къмпинги у нас са 20-ина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase