Снимка: Reuters, архив
fallback

През 2012 година на глава от населението в България се падат 460 тона битови отпадъци, като от тях обработените са 433 тона, информира днес на сайта си европейската статистическа служба Евростат.

Рециклирани са 24% от отпадъците, 3% са компостирани, а депонираните са 73%, предава БТА. Проучването показва, че през 2012 година боклукът у нас не е бил изгарян.

Общо за ЕС през 2012 година на глава от населението се падат 492 килограма битови отпадъци, като обработените са 480 килограма.

Близо 1/3 е била извозена на сметища, 24% са били изгорени, 26% - рециклирани, а 15 на сто - компостирани.

Най-голямо количество отпадъци на глава от населението през 2012 година е имало в Дания (668 килограма). По този показател тя е следвана от Кипър, Люксембург и Германия.

Най-малко отпадъци на глава от населението са генерирани в Естония (279 килограма). Над 50 на сто от битовите отпадъци са рециклирани или компостирани в Германия, Австрия и Белгия, отбелязва още Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Vivas

преди 10 години

Журналистите у нас е крайно време да се отнасят по сериозно към професията си, а не само да се търси сензацията без да се проверяват източниците и да се прави копи - пеист. Да не говорим че явно някои би трябвало да се върнат и да си довършат основното образование.

13

Доливо Доброволски

преди 10 години

Достатъчно е да не правиш разлика между тон и килограм, цифра и число, kW и kWh и си готов журналист.

12

reostat

преди 10 години

Наскоро прогнозата на времето бе че скороста на вятара ще достигне 1000 км /ч

fallback