Прозрачните пластмасови бутилки са по-скъпи от цветните. Снимка: архив, Булфото
fallback

Пластмасата се е превърнала в новия хит сред събирачите на отпадъци и измества желязото, показва проверка на в. "24 часа" в пунктовете за вторични суровини.

От 15 до 55 ст. е изкупната цена на килограм пластмасови бутилки в пунктовете. Цената обаче зависи от това дали са прозрачни, или цветни. Първите вървят по-скъпо, а цветните са от 15 до 33 ст.

"През есента заради увеличението на цената на петрола килограмът бе и над 55 ст., но през последните седмици, откакто се заговори, че в пластмасите имало опасни химикали, пак падна на 50 ст.", разказва собственик на пункт за изкупуване на вторични суровини в столичния кв. "Горубляне".

Основните събирачи са ромите, които с каруци и колички, приспособени на големи кошове, обикалят из кварталите и събират пластмасовите опаковки и бутилки.

Този труд не е лек и не носи бърза печалба. 150-200 кг се събират за около 20 дни. Това означава, че в най-добрия случай - за това количество и за най-скъпата пластмаса от 50 ст./кг  за 3 седмици се изкарват 100 лева.

От няколко години насам пластмасата се утвърждава като новото желязо, твърдят изкупвачите. Защото ако доскоро основно се карало старо желязо, напоследък неметалният отпадък ставал все по-ценен.

Причините са основно в цените на суровината, но има и субективни - промените в законодателството. Например строгите изисквания и рестрикциите към площадките за скрап, които са в сила от една година. Играчите в бранша влагат много усилия и средства, за да отговарят на тези изисквания, и затова заедно с метала започват да събират и пластмасови отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Niki

преди 10 години

Не е точна статията: Пластмасата е хит още отпреди 10 години.Даже силата на тоя хит премина отдавна.Цената на петрола няма нищо общо с действителността на България.Най-малко пък ги интересува хората, които изкупуват.Има ли износ на този материал - има и добри цени.Няма ли износ, цените падат.А относно цените - през есента не се вдигнаха, а напротив - паднаха.150 кг бутилки се събират за 1 ден от 3-4 ***, а не за 20 дни.И цената не пада заради вредните химикали....:)

32

Анонимен

преди 10 години

До АнонименТой завода за *** няма да го събере от градинките и да го раздели по видове

31

Да изчистим БГ

преди 10 години

Сега инициативата на БТВ "Да изчистим България за един ден" ще бъде много постна, няма да могат да се похвалят колко тона *** са събрали от планината. Въпреки че се съмнявам *** да се юрне толкова работа да върши и да ги влачи чак оттам. Той се оглежда и вижда доходоносното около себе си и у съседите ...

fallback