Снимка: архив, Булфото
fallback

Жителите на родопското село Касъка са дарили над 130 хил. лева за изграждане на нова джамия, похвали се пред БТА кметът Джамал Шалганов.

Преобладаваща част от даренията са от семействата на гурбетчии, работещи като тираджии из Европа, посочи той.
По думите му сегашният молитвен дом е на 200-250 години и хората възнамеряват на негово място да построят нов, като от предишната джамия ще остане само минарето.

"Жителите на Касъка нямат проблем с липсата на препитание, тъй като преобладаваща част от мъжете работят като шофьори в Англия, Холандия, Белгия, Испания и др. Този вариант на гурбетчийство е по-удачният, тъй като жените остават и се грижат за децата", обясни кметът.

По думите му Касъка е изключение и от тенденцията на обезлюдяване на селищата в планинския регион, като селото предвижда да издигне и ново училище, тъй като сегашното отеснява за децата на множеството млади семейства, останали тук.

На фона на закриване на опустяващи класни стаи в Родопите, местните жители са изпратили подписка до Община Доспат за построяване на ново училище, защото малчуганите сега учат на две смени.

"За финансиране на строеж ще се кандидатства по европейски програми", посочи на свой ред директорът на училището Бисер Савов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 10 години

Прожектирането на религиозна пропаганда бездискриминационно върхо всички жители от кули специфично направени за тази цел с ползването на спомагателни средства - звукоусилители - е радикално, прецедент и противоречи на човешките права на не-мюсюлманите.Аз не бих искал моето дете да расне в населено място където насила и по такъв груб начин се пропагандира религиозни изповеди и послания.Тези минарета с звукоговорителите са дива форма на диктаторска култура и не принадлежат в Европа.

44

Анонимен

преди 10 години

До Горо""отхвърлиха внесената декларация от АТАКА за премахване на високоговорителите от джамиите"" - защото т.нар. декларация е блъф, само за стягане на електората. АТАКА = ДПС, и всички знаем, че са наясно, че тази декларация ще бъде отхвърлена. А ако не бъде, самите АТАКА ще я изтеглят с подходящо оправдание

43

martin

преди 10 години

Това се казва простотия,защо не дадат пари за медицински център,и да осигурят лекар,нещо което,ще помогне на селото,джамията с какво ще помогне за живота на хората

fallback