Снимка: Булфото, архив

Осем години затвор при първоначален строг режим получи Юлияна Илинова, която бе подсъдима заради убийството на новородения си син.

Решението е на Пловдивския апелативен съд, който потвърди присъдата, издадена от Пловдивския окръжен съд. Магистратите признаха за виновна Юлияна И. за това, че на 18 юни 2012 година умишлено е умъртвила детето си Юлиян И., което се е намирало в безпомощно състояние. Присъдата е издадена за престъпление по чл. 116 ал.1 т.3 от Наказателния кодекс (НК).

Апелативният съд отхвърли твърденията на защитата, че деянието е извършено по непредпазливост, и прие, че подсъдимата е действала с пряк умисъл. Не беше прието и становището, че наказанието трябва да бъде намалено и подсъдимата да бъде осъдена условно, съобщават от пресцентъра на съда.

Още по темата
Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство. Подсъдимата Юлияна признава фактите и обстоятелствата по обвинението и наказанието в този случай се налага под предвидения минимален размер. Решението на магистратите подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок.

На 14 юни 2012 година Юлияна оставила двете си деца при майка си и пристигнала в Пловдив, където в частна клиника родила със секцио. На бял свят дошло момченце, но тя не желаела да го вижда, нито да го кърми.

Два дни не му давала име и поискала да го остави за осиновяване. На 18-и поискала да оставят бебето в стаята й.

Когато останали сами, тя притиснала силно главичката му към рамото си. После го оставила и така го е задушила. Психиатрите и психолозите, извършили преглед на Юлияна, са установили, че тя не е била в състояние на следродилна депресия.

Престъплението й се определя като умишлено убийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase