Снимка: БТА

Общ преглед

Психично болен човек се е барикадирал в дома си в Лясковец и стреля по органите на реда при планирана спецакция на полицията.

Един полицай е убит, а двама униформени са ранени, съобщи пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха за трима ранени полицаи. По думите на Лазаров пострадалите униформени са без опасност за живота.

Стрелбата от страна на психично болния мъж e била провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома му училище.

Лазаров обясни, че има образувано досъдебно производство за закана за убийство и за незаконно съхранение на оръжие.

Барикадиралият се отправял заплахи към директора на училището, което се намира срещу неговото жилище. „Реално колегите отидоха на място, за да предотвратят нападение срещу децата в училището. Открил е огън срещу колегите“, обясни Лазаров.

Спецоперацията продължава и в момента. Районът на инцидента е отцепен, на мястото има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора. Стрелецът още не е задържан. Източници разказаха за БНТ, че името на мъжа е Петко Савов и е на 53 години.

Доскоро е бил известен бизнесмен в региона, а сега е безработен. Барикадирал се е в жилището си от 2010 г. Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Сигнал срещу мъжа от Лясковец е постъпил в МВР още преди 2010 година. Тогава той отказал да предаде оръжието и спира да излиза, потвърди пред Нова тв главният секрета на МВР Светлозар Лазаров.

Той отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

"Големият въпрос е защо му е дадено оръжие, след като има психиатрична експертиза, която дава лош профил на мъжа”, отбеляза главният секретар на МВР.

В телефонен разговор в сутрешния блок “Денят започва” ученичка от града разказа, че децата са били предупредени от ръководството “да не играят на горната площадка”, за да бъде избегнат инцидент. По думите й паниката в града в момента е голяма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар