Снимка: Булфото, архив

"Тревожно е, че през последните месеци директорът е подавал сигнали в полицията и никой не е реагирал", коментира бившият здравен министър Десислава Атанасова по случая в Лясковец, при който мъж се барикадира в дома си и откри стрелба по полицаи. Един служител на реда беше убит, а трима други бяха ранени.

Бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова призова "всеки да се въздържа от мнение" и да няма спекулации относно психичното здраве на 53-годишния стрелец Петко Савов.

Атанасова е на мнение, че ако действително Савов е болен, то трябва да има данни за това. "Би трябвало от Центъра за психично здраве във Велико Търново, където той сигурно има лекуващ лекар, да бъде наблюдаван", каза тя пред БНР.

Бившият здравен министър уточни обаче, че диспансеризирането е доброволен акт, което означава, че стрелецът сам е имал право да избере дали да бъде записан в регистрите като психично болен.

"Ако при информирано съгласие пациентът не желае да бъде записан, никой не може да го задължи", коментира депутатът от опозицията с уточнението, че при решение на съда задължително започва да се води отчет за пациента.

Стрелбата в Лясковец бе провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома на мъжа училище. Впоследствие стана ясно, че за последните 4 месеца има шест заплашителни писма от Петко Савов до учебното заведение, но не са били предприети значителни мерки от страна на органите на реда.

Още по темата
Според нея темата за психичното здраве е от голямо значение. Бившият министър съобщи, че в комисията по здравеопазване, където е член, се предлага различен метод на финансиране за психичното здраве.

"Предвижда се психиатриите да се финансират по клинични пътеки, което според нас е недопустимо. Тези пациенти, които имат психични заболявания, обикновено са хора с ТЕЛК решения, хронично болни, не са обхванати от социалната система, за тях никой не се грижи", поясни Атанасова.

В заключение народният представител от редиците на ГЕРБ призова "Таня Андреева да влезе във функцията си на здравен министър".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase