Таня Андреева. Снимка: Булфото, архив

Ива Станкова все още е на поста директор на Центъра "Фонд за лечение на деца", въпреки че преди дни здравният министър Таня Андреева призна, че е вероятно Станкова да подаде оставка.  Станкова пък отсече, че няма намерение да напуска въпреки критиките на пациентски организации.

В Троян днес Таня Андреева заяви, че ако Ива Станкова не се справя с работата, няма да се поколебае да я отстрани, предаде БТА.

Още по темата
По думите на Андреева д-р Станкова е добър лекар, педиатър, менажирала е медицински център и има много предложения за промяна в работата и оптимизацията във фонда.

"Казах й, че разчитам на нейната добра преценка дали би могла да се справи с промяната на философията на работата на фонда, защото той не може да функционира по този начин", заяви министърът.

Според нея в политиката на този фонд трябва да се промени организацията на работа, тъй като в последните години се увеличава броят на медицинските досиета, които фондът разглежда и по които взима решения. Таня Андреева припомни, че преди месец е била сформирана работна група със задача да предложи оптимизация в работата на фонда, по отношение на административния капацитет и предложения за промени в правилника за работа на фонда.

Следващата седмица на заседание на Обществения съвет ще бъдат обсъдени тези предложения.

Андреева коментира и методиката за разпределяне на бюджетите за дейност на лечебните заведения, предложена от управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, за която Надзорният съвет не е могъл да стигне до решение. "Винаги съм застъпвала тезата, че финансовият ресурс на касата в по-голяма част трябва да отиде за финансиране на дейности в лечебните заведения и да се работи върху по-гъвкави механизми, така че да се намали разходването на публичния ресурс за медикаменти и медицински изделия, заяви министърът. Тя допълни, че е готова да изложи тезата си и на извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Андреева каза още, че до края на годината ще бъдат изградени три Национални болнични комплекса за спешна помощ, като първият ще е в Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase