fallback

Общ преглед

В Националния археологически институт бе представена макетната реконструкция на старата българска столица Велики Преслав от времето на цар Симеон и цар Петър. Така за първи път втората българска столица доби визуален вид.

Изработката е дело на екип на режисьора Съни Сънински с консултанти професор Николай Овчаров и професор Маргарита Ваклинова.

Община Велики Преслав, която е инициатор на уникалната реконструкция, има амбицията скоро макетът да прерасне в специално построена панорама, където туристите да могат да придобият още по-ясна представа за Симеоновата столица.

Преслав е втората българска столица след Плиска. Той става главен град на България през 893 година, като бързо се превръща и в седалище на първата българска книжовна школа.

В Преслав царуват цар Симеон Велики и синът му Петър, а през 971 г. византийците, начело с император Йоан I Цимиски, превземат града.

7 месеца и половина е било необходимото време на ателието, за да изработи макета на Велики Преслав. Предварителната работа по проучванията пък са отнели над 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Към недоволните

преди 10 години

Четете научната книжнина относно българската архитектура от времето на Плиска и Преслав. Ако не вярвате на нашата, четете какво пишат чуждестранните историци. Имало е период, в границите на който българската столица е по-голяма от Константинопол. В сградите, чиито макети не ви харесват, е имало водопроводи с топла вода, басейни, монументална живопис, рисувана облицовъчна керамика, скулптурни изваяния и т. н.

25

do 16

преди 10 години

За твое сведение просто ГЕЙберче , ГЕРБ=ГРОБ също има съборена църква на сметката си , тази в Бургас ! *** то там няма да им трябв църква , нали скоро ще го заселват с евреи ...

24

Анонимен

преди 10 години

Много грозен макет а казват че през Симеон всичко било красиво...

fallback