Снимка: БТА

Днес се отбелязват 71 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и се почита паметта на жертвите на Холокоста. На 10 март 1943 година Пловдивският митрополит Кирил, който впоследствие става български патриарх, и Софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането на стотици евреи от Пловдив към нацистките концлагери.

На възпоменателна церемония по повод Деня на спасението присъстваха председателят на Народното събрание Михаил Миков, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и други. Пред мемориалната плоча до сградата на парламента депутати и държавни лица понесоха цветя в памет на жертвите на Холокоста.

Председателят на парламента припомни за ролята на Димитър Пешев при спирането на депортацията на българските евреи, предава БТА. „Всяка година все по-малко са съвременниците на тези мрачни времена в Европа и в България. Ние, младите, учениците, тези, които ще дойдат след нас, сме длъжни никога да не забравяме подвига на човека, който спря Хитлер - Димитър Пешев, на онези 43-ма народни представители, внесли подписката срещу депортацията, на Българската православна църква, на българите, избрали страната на антифашистката коалиция. Само така ще останем верни на голямото изпитание на хората, записали се в златните страници на българската история", заяви Миков.

Той отбеляза, че българският народ може да се гордее, защото „намерил сили, с цената на собственото си бъдеще, да се противопостави, да каже „не“ на „Окончателното решение на еврейския въпрос". Церемонията уважиха и от Организацията на евреите в България „Шалом“.

Председателят й Максим Бенвенисти посочи, че на 10 март почитаме паметта на "онези 6 млн. души, сред които и около 11 000 евреи от Кралство Гърция и Кралство Югославия, които са депортирани и избити". „Днес почитаме благородството на по-голямата част на българския народ, който не в един ден, а в продължение на четири години крепеше своите сънародници евреи морално и материално, за да могат да оцелеят през ада на антиеврейските преследвания“, допълни той.

Бенвенисти благодари на българските власти, които през тази година се обявиха против провеждането на една от най-ярките пронацистки прояви в България - Луков марш.

10 март бе отбелязан и в Пловдив, където се проведе митинг пред Паметника на благодарността. Включиха се представители на еврейската общност в града. „Събирането ни  тук е и благодарност към всички онези, които пред 71 години, по уникален начин за световната история, спасиха почти 50 000 наши сънародници“, заяви журналистката Бригита Декало.

Паметникът е на мястото, където в нощта на 9 срещу 10 март 1943 година и в близкото тогава еврейско училище са били събрани всички пловдивски евреи в очакване за транспортиране към лагерите на смъртта. След полагането на цветя хората заминаха за Бачковския манастир, където се прекланят пред гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase