Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БулФото

Общ преглед
136-годишнината от Освобождението на България от турско робство се отбелязва тържествено в цялата страна.

В София Българският патриарх Неофит отслужи специално богослужебно последование в храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Още по темата
Президентът Росен Плевнелиев присъства на церемония по издигането на националното знаме, която се състоя на площада пред паметника на Незнайния воин. Държавният глава прие строя на почетния караул и поздрави гвардейците за празника.

Трибагреникът беше издигнат под звуците на националния химн и артилерийски салюти. Президентът Плевнелиев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин. Церемонията завърши с тържествен марш на гвардейците.

По-късно пред Президентството беше извършена тържествена смяна на караула.

С тържествен митинг и поклонение се отбелязва националният празник пред Паметника на свободата на историческия връх Шипка.

Кулминацията на честванията ще е тържествената заря-проверка пред Народното събрание тази вечер.

На площада пред Катедралата във Варна представителни военни части издигнаха националния флаг на България и с военен марш почетоха националния празник 3-ти март. На тържеството присъстваха официални гости, малка чета "хайдути" и взвод с исторически униформи. Десетки гайдари се събраха в Морската градина, за да изпълнят колективно химна на Република България.

С общоградско поклонение и поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски обществеността на Добрич отбеляза 136 години от Освобождението на България от турско робство.

В Кърджали признателни граждани от града и региона поднесоха венци и цветя пред паметника на Руския воин пред храма “Св. Георги Победоносец” и се поклониха пред паметта на почти 200-те хиляди руски, румънски и финландски войници дали живота си за свободата ни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар