Хасковски ученици. Снимка, архив, Булфото

Четири професионални гимназии от Хасковска област ще признават наученото в живота и придобитите знания по време на работа, упражняване на хоби или самообучение, за които гражданите нямат дипломи за квалификация.

Това съобщи на пресконференция днес експертът от КНСБ - Хасково Стойчо Деликирев. Начинанието е по проект на Министерството на образование, по който Конфедерацията на независимите синдикати е партньор.

От възможността да получат свидетелство за професионална квалификация, с която да валидират неформалните си знания, могат да се възползват всички, навършили 16 години, без значение дали работят или не. Единственото изискване е да притежават знания и умения за дадена професия. В Хасковска област гимназиите, които ще валидират "наученото в живота", са ПГХХТ "Проф. д-р Асен Златаров" - Димитровград, ПГСС "Христо Ботев" - Свиленград, ПГМЕТ "Стойчо и Кица Марчеви" - Хасково и ПГЛП "Райна Княгиня" – Хасково.

Професиите, за които професионалните гимназии ще извършват валидиране на знания, са монтьор по автоматизация, лаборант, химик - оператор, готвач, икономист, офис мениджър,техник в лозарството, фермер, техник на селскостопанска техника, техник озеленител, организатор на туристическа агентска дейност, аниматор в туризма, машинен техник, електротехник, техник на енергийни съоръжения и инсталации, техник по комуникационни системи, техник на електронна техника, монтьор на електронна техника, техник на компютърни системи, монтьор на компютърни системи, моделиер - технолог в облеклото, оператор в производството на облекло, шивач и фризьор.

Преди да бъдат насочени към съответната професионална гимназия, кандидатите да валидират неформалните си знания, ще бъдат анкетирани в офиса на КНСБ - Хасково. Оттам следва среща със Съвета по валидиране на знания в съответното училище. Кандидатите ще получат конспект със знанията, които трябва да имат, за да получат дипломата за професионална квалификация. Последната стъпка е изпитът. "Всичко това е безплатно", обясни Деликирев.

Съкратената процедура по получаване на свидетелства за професионална квалификация спестява на кандидатите пълния хорариум часове, време, усилия и средства, коментира още Стойчо Деликирев, който ще консултира кандидатите от днес.

В цялата страна ще бъдат консултирани 6300 души. Поне 3030 от тях ще получат свидетелства за професионална квалификация и ще валидират "наученото в живота".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase